Mijn favoriete lunchadresjes in de buurt van De Krook – UPDATE 2018

Iets meer dan een jaar geleden verhuisde imec Ghent (formerly known as iMinds) van de AA Tower op het Zwijnaardse Technologiepark naar dé nieuwe architecturale landmark van Gent: De Krook. Nogal wat verdiepen werden ingevuld door de bibliotheek – genoeg redenen dus voor mezelf om na lange tijd opnieuw lid te worden van de bib. Op de vierde etage kwamen imec, enkele onderzoeksgroepen van UGent en CultuurConnect te zitten. Naar deze verhuis keek ik eerlijk waar maanden, zelfs jaren uit. Want werken in het centrum van de stad waar ik woon, dat lijkt me simpelweg zalig!

Foto: Instagram @elidesc

Waar er gewerkt wordt, moet er uiteraard ook gegeten worden… Daarom maakte ik naar aanleiding van de verhuis een lijstje met eetadresjes op maximum vijf minuten wandelen van De Krook. Over de meeste schreef ik ooit (vaak reeds enkele jaren geleden) een blogpost. Aangezien de horeca een volatiele sector blijft, kan er op een jaar tijd nogal wat veranderen. Daarom een update met ook een nieuwe volgorde waaruit mijn persoonlijke voorkeur iets meer naar voor komt.

 

Aywa
Heerlijke streetfood uit Beiroet met een bijzonder sympathieke uitbater achter de toog.

• UPDATE • OMG! Wat kom ik hier graag… Om ter plekke te eten, om snel iets mee te nemen naar kantoor of om ’s avonds thuis zorgeloos Libanees te genieten.

 

Soepplus
Letterlijk buren van De Krook, want ze hebben sinds de bouwwerken ook een ingang via het Miriam Makebaplein…

Foto: Website Soepplus 

• UPDATE  Na Aywa sowieso de plek waar ik het vaakst kom. Doorgaans niet langer voor (enkel) soep, want wie kan nu weerstaan aan al die prachtige salades in hun koeltoog? In de eerste maanden na de verhuis liet ik mijn ogen steevast groter zijn dan mijn buik en koos ik voor een grote salade. Tegenwoordig prefereer ik het kleine menu: dat bestaat uit een kleine salade (basis groene sla + twee soorten uit de schotels) en een kleine soep voor € 11 in totaal. Ik spaar daar ook trouw Joyn puntjes en kon al verschillende zaken ‘redeemen’, zoals een liter soep voor thuis of een jutezak om mijn lunch in te vervoeren.

 

Trattoria Della Mamma
Vers gemaakte pasta die vliegensvlug voor jouw neus staat… Buon appetito!

Foto: Instagram @elidesc

• UPDATE  Het blijft één van mijn vaste lunchadresjes in de buurt van De Krook. De formule blijft intact: verse pasta die in een mum van tijd klaar is. En sinds de geboorte van Georges kan ik take away steeds meer appreciëren (omwille van de verminderde restaurantbezoekjes ’s avonds), dus tevens een dikke duim voor al het lekkers dat in de eettoog van Trattoria Della Mamma ligt. Mijn voornemen is trouwens om binnenkort eens aan die lunchpasta te weerstaan en een broodje mee te nemen, want daarover spreken mijn collega’s eveneens vol lof. 

 

NIEUW — Gekapt
Misschien net iets verder dan 5 minuten wandelen, want Gekapt opende in juni 2017 niet zo ver van het Sint-Pietersplein vandaan. Nomen est omen: bij Gekapt krijgt gehakt logischerwijs een hoofdrol. Ik at er al een huisgemaakte vol-au-vent met puree en op een andere middag de parmentierschotel met vergeten groenten. Tweemaal een schot in de roos op grootmoeders wijze!

 

Cochon De Luxe
Voor als het eens ietsje meer mag: culinaire creativiteit van chef Tom Van Lysebettens.

Foto: Instagram @tomvanlysebettens

• UPDATE  Ik lunchte er vorig jaar nogmaals heerlijk & hilarisch. De uiterst grappig omschreven gerechten – met ‘Drama aan zee’ voorop – tonen aan dat Toms creativiteit en humor verder reikt dan zijn kookpotten. En daar hou ik wel van.

 

De Superette
Ik ben een die hard Kobe (Desramaults) fan en word dan ook instant vrolijk bij de gedachte dat de afstand tussen De Krook en De Superette slechts 400 meter bedraagt. Jihaaa!

• UPDATE  De Superette besloot helaas helaas helaas om tijdens de week geen lunch meer te serveren. Je kan er wel nog ’s avonds terecht en tijdens het weekend voor een brunch, maar ik mis deze culinaire hotspot op een paar honderd meter toch wel.

 

NIEUW — Souvenir
De Superette verdwijnt dus als lunchadres, ter compensatie komt er een nieuwe culinaire optie met het uit Ieper overgewaaide Souvenir. Ik genoot in de kattenstad een aantal keer van een diner bij de IJslandse groentenchef en juich hun verhuis naar Gent dan ook toe… Vanaf begin april 2018 open op de vroegere locatie van De Vitrine, ook voor de lunch!

 

NIEUW — SAN Gent
Eveneens in de high-end categorie: SAN, een nieuw restaurant uit de lepelketen van sterrenchef Sanghoon Degeimbre. Verwacht je dan ook niet aan een doordeweekse lunch, eerder aan een reeks verfijnde gerechtjes om een specialere gelegenheid te vieren.

 

Yaki Noodle Bar
Bij deze noedelbar in de Vlaanderenstraat kom je niet voor het mooie interieur of de exquise gerechten. Je stapt er binnen voor relatief goedkoop Aziatisch eten. Dat kan ter plekke, meenemen behoort ook tot de mogelijkheden. Elke dag pakken ze uit met een lunch: zo halen we op donderdag af en toe pad thai af voor € 7,50.

 

Pain Perdu
Salades, boterhammen, soep, … Alles wat een lunchhartje verlangt!

• UPDATE  Een vaste waarde.

 

Vooruit café + terras
Het instituut Vooruit opende in 2013 eindelijk hun terras, waar ze op mooie dagen ook hun alomgekende en democratische dagschotel serveren.

• UPDATE  Iemand reageerde vorig jaar op deze blogpost dat het eten bij Vooruit toch sterk verminderd is… Ik ga daar nooit heen met culinaire verwachtingen, enkel om een snelle spaghetti te eten of iets te drinken. En daarvoor vind ik het café en het terras nog steeds een bruisende, stedelijke plek.

 

KrookCafé
Bij een bibliotheek hoort een leescafé en dat krijgt de passende naam KrookCafé. Ze serveren een hip assortiment fris- en andere drankjes, taarten van Julie’s House en Madam Bakster. Plus voor de kleine honger soep en toast van de dag. Nog niet geproefd, maar dat komt de komende weken zeker in orde.

• UPDATE • Ik ben nog steeds geen vaste klant bij KrookCafé, behalve dan voor werkgerelateerde drinks of events… Moeilijk de vinger te leggen op de reden, al zal de warrige bediening er zeker voor iets tussen zitten.

 

Faim Fatale
Een toegankelijk adresje voor een vlotte business lunch, vlakbij ‘het Zuid’.

• UPDATE  Vorig jaar nogmaals gaan lunchen en ik vind het er toch iets te klassiek naar mijn meug. Voor een business lunch met een relatief conservatief contact kan het er zeker mee door, voor mij mag het echter toch iets meer swingen…

 

Cuit by Cru
Bij de delicatessenzaak Cru van de Colruyt hoort tevens een lunchplek Cuit. Ik at er vorige vrijdag voor het eerst, echter voorlopig zonder een blogpost te fabriceren. Deelbare bordjes met vlees, vis en groenten, dus ideaal voor zij die liever koolhydraten skippen…

• UPDATE  Ik ga regelmatig shoppen bij Cru, alleen komt eten bij Cuit er om de één of andere reden niet zo vaak van. Niets persoonlijks, want ik at er al best lekker.

 

Paard Van Troje
Eigenlijk meer een plek voor koffie en boeken, maar je kan er ook wekelijks een ander(e) soep / broodje krijgen.

• UPDATE  Bij Paard van Troje is het een beetje van welles nietes. Een tijd lang serveerden ze geen lunch meer, dan kwam er goed nieuws met de aankondiging dat Paulette broodjes en soep zou leveren bij Paard van Troje. Recent is de strategie blijkbaar opnieuw gewijzigd. Zoveel verandering vind ik verdacht, dus verdwijnt deze boekhandel voorlopig van mijn lunchradar.

 

En uiteraard kan er ook ’s avonds in de buurt gegeten worden, zoals misschien wel de beste steak van Gent bij de legendarische Martino of tegenwoordig dus bij De Superette.

Aanvullingen zijn wederom welkom!
Binnen een jaartje mogen jullie een volgende update verwachten…