Stoofvlees

Misschien klinkt het onwaarschijnlijk, maar afgelopen zondag maakte ik voor het eerst stoofvlees. Què? Jawel, mijn eerste keer stoofvlees. Door jarenlang vegetariër wezen is vlees klaarmaken nog steeds geen automatisme bij mij.

Het begint met de vleessoort: Piet zweert bij varken, Jeroen gaat doorgaans voor rund. De beenhouwer bevestigde dat hij meer rundstoverij verkoopt. Misschien is dat zo, misschien is het een foefje om mij het duurdere rundsvlees te verkopen. Hij versneedt het rund wel live tot stoofvlees en ik betaalde € 9,50 voor 750 gram. Waarvoor dank, slager Vandermeersch uit de Rooigemlaan in Gent! Top trouwens dat jullie open zijn op zondag – niet zo halfslachtig tot de middag, maar de godganse zondag.

En dan de rest van het recept…

Ingrediënten

 • 750 gr rundstoofvlees
 • 2 grote uien
 • 2 flesjes Westmalle Double (of ander bruin bier van jouw voorkeur)
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 takjes tijm
 • 1 el Luikse stroop
 • 2 boterhammen
 • mosterd
 • boter
 • peper

Bereidingswijze

 • Stoof de grof gesneden uien aan in boter tot ze glazig zijn, maar niet bruin
 • Schroei het vlees dicht in boter, peper en voeg vervolgens toe aan de uien
 • Warm het bier op tot het kookt in de pan van het vlees
 • Giet het warme bier in de stoofpot en voeg de kruiden en de stroop toe
 • Leg op het vlees de met mosterd besmeerde boterhammen (mosterdloos boven)
 • Laat LANG sudderen op een klein vuurtje.
  Hoe lang? In mijn geval 2u30, eigenlijk nog onvoldoende

Het stoofvlees serveerde ik met heerlijk handgesneden frietjes, zo van die dikke. Als groentenwaaier gemengde sla, tomaat met lenteui en rauw witloof in mayonaise.

Eetfestijn gegarandeerd! Al merkte ik voor mezelf (en mijn meneer met mij, want die schat wil uiteraard niet negatief zijn als ik iets nieuws probeer) een aantal verbeterpuntjes op. Het vlees mocht malser, de saus iets anders van consistentie en de kruidnagel smaakte iets te sterk door – bijgevolg weggelaten uit bovenstaand recept. Bij een volgend stoofvleesmoment wil ik bovendien eens voor de varkensversie gaan.

Stoof ze!