Ferri

Setting

FERRI in gele neonletters tegen de gevel, de bloemen, het servies en de glazen met logo: team Ferri etaleert een goede smaak. Benieuwd of de bordjes die lijn volgen… Qua Gentse sferen moet ik trouwens het meest aan één van mijn old time favourites – meer bepaald Alberte – denken.

Food

  • gegrilde rode biet, witloof en zure room van mierikswortel (€16)
  • paddenstoelen, maïs en olijf (€17)
  • panzerotti gevuld met gekonfijte tomaat, aubergine en mozzarella (€18)
  • hokkaido pompen met karnemelk (€17)
  • fazzoletti met ragout van knolgroenten en parmezaan (€19)

rode biet, witloof

paddenstoelen, maïs

panzerotti

pompoen, karnemelk

fazzoletti, knolgroenten

Ferri gaat voor 100% vegetarisch en ik bedenk me dat het jaren geleden moet zijn dat ik met mijn wederhelft nog eens veggie gaan dineren ben. Ze adviseren ons om 4 à 5 gerechtjes te delen; we besluiten om voor één keer niet gulzig te zijn en het hoeveelheidsadvies te volgen.

De borden komen op het tempo van de keuken. Daar hou ik wel van. En bij de eerste twee (gevuld met rode biet & witloof enerzijds en paddenstoelen & maïs anderzijds) proeven we meteen dat we hier met next level vegetarisch te maken hebben. Maïs is zo’n ingrediënt waar ik al m’n leven lang bitter weinig mee heb; de laatste jaren leerde ik wel dat een goed bereide kolf de moeite waard kan zijn. De chefs van Ferri verrassen mij helemaal door hun intrigerende puree van maïs met sterk doorsmakende olijfolie geflankeerd door champignons.

Ook de panzerotti verruimt mijn culinaire grenzen! Knapperig gefrituurd, niettemin met een smeuïge Italiaanse vulling. Kudo’s ook voor de pompoen, maar het is de afsluitende pasta (fazzoletti) met knolgroenten die mij echt van mijn veggiesokken blaast. Misschien nog even melden – het is lang geleden – dan ik in mijn jeugd een kleine tien jaar strikt vegetarisch leefde, dus mijn hart gaat nog steeds sneller slaan van een degelijke en originele vegetarische keuken.

Drinks

  • bubbel: Bolle Bandite, Gatti uit Italië – prosecco, vlot drinkend met diepgang (€7.5)
  • wit: Parellada, Larural uit Spanje – fris, rijk, mineraal met houttoetsen (€8.5)
  • rood: Gallega, Cascina Roera uit Italië – rood fruit, lichte tannines (€6.5)

Bediening

De dames in de zaal serveren ons met veel naturel – alsof ze dit al hun ganse leven doen (en ik schat ze niet ouder dan 35, wel geen krak in leeftijdgiswerk). In de keuken valt het mij wel op dat de twee mannelijke chefs het een aantal keer serieus oneens zijn. Je merkt dat ze dat discreet proberen te uiten, maar een open keuken kent logischerwijs weinig geheimen.

Rekening

€134 voor 2 couverts

Wrap-up

Een (groot)stedelijk adres met een hart voor groenten en natuurwijnen. Een plek waar je graag iets meer uitgeeft voor originele vegetarische gerechten, in een stemmige setting én met een goed glas wijn in de hand.

Een reactie achterlaten