Paard Van Troje

Boekenwinkels die bewust een andere kaart trekken dan wat (met alle respect) de FNACs en de Standaard Boekhandels van deze wereld doen. You just gotta love them! Boekhandel Paard Van Troje in Gent (en Leuven) doet dit, met verve.

Recent openden ze een nieuwe zaak op de Kouter, waar ze de traditionele boekenwinkel verenigen met een koffiebar. Twee-in-één. Een geschikte plek tevens voor een tijdsluwe lunchafspraak tijdens een conferentie in de Handelsbeurs.

paard van troje

Interieurgewijs geef ik mij meteen gewonnen: veel licht, wit en wat toetsen hout. Sympathieke knipogen ook als een vloertekst à la ‘cross this line – with a smile’ of zoiets, geen nota genomen en helaas niet onthouden.

Qua lunch bieden ze elke dag een soep en een broodje aan. Extreem beperkt dus wat betreft keuze, maar een alleseter als mezelf maalt daar niet om. Ik ga voor de erwtensoep (€ 5), mijn gezelschap kiest voor het broodje met grijze garnalen en tomaat (€ 5). Quasi instant verschijnen onze borden. Een eenvoudige doch lekkere soep met twee sneden donkerbruin brood. Ik lepel met smaak.

photo (64)

Wanneer één van mijn compagnon gaat informeren welke taarten er vandaag verkocht worden, staan er niet veel later een chocoladetaart (€ 3,50) en twee kaastaarten (€ 3,50 – mijn voorkeur) op onze tafel. Het uit de kluiten gewassen stuk bevalt mij. Ik durf zelfs te stellen dat het mij nog net iets meer ligt dan de beroemde kaastaart met speculoosbodem van Les tartes de Françoises. Mijn buurvrouw spreekt van een zure toets, ik onderken dat dat het zal zijn wat mij zo aantrekt.

photo (65)

Uiteraard neem ik nog even de tijd voor de core business van Paard Van Troje: ik snuister tussen de boeken en verlengstukken, voor piepjong, voor volwassen, voor koks, voor liefhebbers van klassiekers. Een degelijk kwaliteitsaanbod dat mij bij een nostalgische gedachte brengt rond De Droomfabriek. Ik herinner mij een droom waarbij kinderen een bepaalde tijd kregen om met een winkelwagentje in een supermarkt rond te snorren en naar believen de kar te vullen met wat hun hartje verlangde. Lees: snoep, want zo werken kindertjeshersenen nu eenmaal. Wel, dit is exact wat ik zou willen doen bij Paard Van Troje. Samengevat zou ik er simpelweg wel kunnen wonen.

Hier kom ik terug. Voor een boek, een kadootje of een lekkere latte macchiato.
Blijkbaar zijn niet alle Trojaanse paarden slecht.

Een reactie achterlaten