De Vitrine, tweede bezoek (gesloten)

Vanavond wandelde ik met de vroege shift (18u30) De Vitrine binnen. In mijn blogpost na het eerste bezoekje ongeveer een half jaar geleden liet ik mij integraal positief uit over het eten. Doch strooiden enkele bummers (het reservatiebeleid, het te snelle serveertempo en de slechte akoestiek) bescheiden wolkjes roet.

Op een doordeweekse woensdagavond stoot dat vroege aankomstuur echter niet tegen de borst, want dan ben je tenminste op een ’treffelijk’ – zoals West-Vlamingen durven te zeggen – uur thuis. Het net iets te vlotte opdienen blijft onveranderd. Met een niet volzet restaurant valt de storende akoestiek minder op. Bovendien vind ik het des te aangenamer om op een heldere juni-avond in de kleine verbruikszaal te tafelen. Onze stek achterin vlakbij de keuken met panoramisch zicht op de chefs is eersteklas.

Bijkomende primeur vanavond: dit moet zowaar mijn eerste gastronomische ervaring zonder alcohol zijn. En ik kan meteen verklappen dat de appelsap van oude rassen en de fles spuitwater bevallen. Meer zelfs, misschien ervaar ik de gerechten iets bewuster.

We trappen af met gepekelde asperges, geitenkaas en duizenkruid als hapje. Menugewijs opteren we voor de vier gangen (€ 45); de vijfde gang bestaande uit scheermessen, alsook de kaas als dessert laten we aan ons voorbijgaan.

What’s on the menu this evening, Sir?

Keiemse witte • spinazie • wilde rucola
gekonfijte kabeljauw • gerookte kuit • koolrabi
geitenlam • groene asperge • wrongel
aardbeientaart • dragon • Geuze

Na de frisse starter met spinaziecrème en een zacht kaasje uit de streek van Diksmuide slaat de gekonfijte kabeljauw echt in. Wat een smaak, in het bijzonder door die gerookte kuit. Kobe Desramaults houdt blijkbaar van dit ingrediënt, want bij ons vorig bezoek combineerde hij deze kuit ook al met spruitjes, kokkels en gerookte eierdooier. Mijn favoriet van de avond is echter het hoofdgerecht met geitenlam. Op het bord verschijnt het geitje in de vorm van ragout en een gebakken stukje puur vlees. Daarnaast komen gebrande asperges, wrongel van geitenmelk en een krokantje als perfecte afwerking. Tijdens het dessert consumeer ik dan toch indirect alcohol: naast het voortreffelijke stukje aardbeientaart ligt namelijk sterk doorsmakend ijs van Geuze. De combinatie aardbeien en dragon is er overigens eentje om te onthouden…

Wederom een staaltje van Gentse topgastronomie! Ik genoot. Met volle teugen (spuitwater). En meteen neem ik mij voor om dergelijke eetgelegenheden voortaan op weekdagen te bezoeken. Een verademing in vergelijking met de weekenddrukte…

Een reactie achterlaten