The network always wins

Een boek van Peter Hinssen

Net zoals bij When digital becomes human kreeg ik dit boek als souvenir mee na de eerste Disruptive Innovation Day in Brussel. De meest recente schrijfsels van de organisatoren en keynote speakers Steven Van Belleghem en Peter Hinssen dus. Het boek van de eerste las ik begin dit jaar en recent wisselde ik mijn romanmomentum af met een streepje non-fictie van de disruptievere soort: over hoe te overleven in het tijdperk van onzekerheid, het tijdperk waarin netwerken altijd overwinnen.

11251741_1469404550017515_1246576254_n

Peter Hinssens talks blijven smullen. Hij kan bevlogen expliceren hoe technologie onze wereld onontkoombaar verandert en dat aan een steeds sneller tempo. Bovendien doet hij dat met zo’n aanstekelijkheid dat je alleen maar opgetogen kunt zijn over deze digitale transformatie. Zijn keynote dateert intussen van een half jaar geleden. De grote lijnen van zijn mondeling verhaal overlappen logischerwijs met het boek, maar gelukkig haal ik er nog voldoende extra uit om het meer dan de moeite van het lezen waard te maken.

11337211_895516777175488_491496295_n

Even iets over de vorm: het valt mij meteen op dat het lettertype bijzonder lekker leest en in het bijzonder de letter ‘F’ charmeert mij. Tot zover mijn vormelijk intermezzo.

We zijn inmiddels meer dan halfweg in het nieuwe normaal: digitaal is de norm. Dankzij voortschrijdend inzicht stelt hij nu dat er meer aan de hand is: netwerken liggen aan de basis. Netwerken in diverse betekenissen: informatie, markten, organisaties.

200 pagina’s lang pleit hij om het oude denken los te laten, om sneller te schakelen, agile te denken en niet meer van vijfjarenplannen te doen. Tenzij je – zoals hij ergens in het boek een CEO quote – iedere drie maanden een nieuw vijfjarenplan schrijft.

Verwijzingen naar Albert Einstein, Isaac Newton, Thomas Edison, Nikola Tesla, Ilya Prigogine, Herman Kahn en veel andere slimme mensen (eigenlijk wel allemaal mannen) zijn goed voor mijn culture générale en onderbouwen zijn stellingen. Ook recentere knarren als David Ogilvy, Jon Hamm (aka Don Draper) en Reed Hastings komen aan bod.

Lineair denken is dood. Markten worden netwerken. Organisaties worden netwerken. Alleen extreme flexibiliteit is de juiste strategie in dit tijdperk.

Ik geloof Hinssen. Het zijn vloeiende tijden.

‘The network always wins’ holderdebol.comder kopen?