Van je familie moet je het hebben

Een boek van David Sedaris

Mijn tweede onderonsje met de heer Sedaris, nadat ik met Eekhrn zkt eekhrn z’n bundel dierenverhalen las. Dit keer staan er geen eekhoorns of andere dieren centraal, maar focust hij op zijn familie en jeugd – al komen de honden van zijn broer en diens vrienden wel even aan bod.

Van je familie moet je het hebben

Vader Sedaris is de zoon van Griekse immigranten; zijn ietwat eigenaardige moeder met één wenkbrauw krijgt de hoofdrol toebedeeld in een kortverhaal over hoe ze bij het gezin komt inwonen, overigens geheel tegen de zin van zijn echtgenote Shannon. Samen met hun zes (!) kinderen – vier dochters Lisa, Gretchen, Amy en Tiffany + twee zonen David en Paul – en een aantal jaar dus ook grootmoeder Yaya wonen ze in Raleigh, North Carolina.

David omschrijft hoe hij als kind een indrukwekkend aantal tics had, hoe hij kost wat kost artistiek (geïnteresseerd) wou zijn, hoe zijn vader de zussen constant op hun lijn wees, hoe diezelfde vader poogde om hen zijn liefde voor jazz en golf in te lepelen, hoe zijn broer Paul tegen alle verwachtingen (en Sedaris-gewoontes) in trouwt en zich voortplant, …

Volgens mij durft David Sedaris wel een tikje overdrijven, ofwel maakt gewoon de manier waarop hij de dingen verwoordt de hilariteit.

Luidop lachte ik niet, gniffelen deed ik wel. En ik bedacht vooral wat het resultaat zou zijn moest ik zo’n kortverhalen over mijn familie schrijven…

‘Van je familie moet je het hebben’ holderdebol.comder kopen?