Wij

Een boek van David Nicholls

Wat een plezier om lezen! Eerst een vormelijke pluim: door de hardcover, de papierkeuze, het lettertype, de korte hoofdstukken zit de user experience van dit boek helemaal goed. Iets waar ik persoonlijk ook belang aan hecht tijdens het lezen.

david-nicholls-wij

Maar dan het verhaal. Wetenschapper Douglas en kunstenares Connie wonen een twintigtal jaar eerst in en dan rond London. Ze hebben een zoon Albie die binnenkort verder gaat studeren – fotografie, al doet dat nu even niet ter zake. Als laatste reis samen (vooraleer Albie de vleugels uitslaat) plannen ze een grand tour, een traditierond de 18de-19de eeuw in de rijkere milieus om cultuur op te snuiven doorheen Europa. Douglas tekent een route uit langs klassieke kunstwerken in Parijs, Amsterdam, München, Venetië, Rome, … Niet zo heel lang voor het vertrek vertelt Connie dat ze denkt dat ze bij hem weg wil.

Zijn wereld stort in. De grand tour gaat door. Uiteraard niet helemaal zoals gepland, want anders zou het wellicht een te vlak verhaal worden. Minstens even interessant als het relaas van deze laatste reis is het parallelle verslag van die afgelopen twintig jaar Douglas & Connie. Hoe ze elkaar leerden kennen, huwden, ouders werden, steeds verschillende karakters bleven en naar het leven keken.

*spoiler alert* 

Doorheen de pagina’s slinkt het medeleven met Douglas, ook al blijkt hij een onhandige lomperik die accident na accident opstapelt. Connie voelt steeds minder aan als de harde bitch die het plan opvat om haar man na twintig jaar koudweg te laten staan. Vanzelfsprekend stel je je ook de vraag hoe het jou zou vergaan in ieders schoenen: die van Douglas, Connie én vooral Albie.

Het was met ‘One day’ dat David Nicholls doorbrak en ik voeg die bijgevolg zonder enige aarzeling toe aan mijn ’to read’ lijstje op Goodreads.

‘Wij’ holderdebol.comder kopen?