When digital becomes human

Een boek van Steven Van Belleghem

Steven Van Belleghem – auteur van De Conversation Manager en De Conversation Company – organiseerde onlangs samen met Peter Hinssen de eerste Disruptive Innovation Day in Brussel. Ik luisterde er naar vijf boeiende keynotes van deze Vlamingen, Eddie Obeng, Simon Mainwaring en Sean Gourley. Als aandenken kreeg iedereen ‘When digital becomes human’ en ‘The network always wins’ mee naar huis.

When digital becomes human

Het blijft wat vreemd om het boek te lezen als je de keynote gezien hebt, vergelijk het met eerst de film zien en dan het boek consumeren. Om van hetzelfde beginpunt te starten, embed ik hieronder even zijn presentatie die op Slideshare staat… Vanzelfsprekend zegt dat minder zonder de levendige woorden van Steven erbij.

In zijn boek gaat Steven dieper in op de voorbeelden en werkt hij zijn gedachten grondiger uit. Tijdens het lezen flitst dezelfde bedenking door mijn hoofd als tijdens die namiddag in The Event Lounge (voor de eerder genoemde Disruptive Innovation Day): ik behoor niet helemaal tot de doelgroep. Met mijn 31 levensjaren en vrij digitale ingesteldheid is het gros van zijn verhaal over klantenrelaties in transformatie pure evidentie. Ik contacteer Telenet of KBC via Twitter en apprecieer dat ze mij na een kritische tweet opbellen om over een oplossing te praten. Ik neem deel aan crowdfunding (Kickstarter, Newsmonkey, …) of crowdsourcing initiatieven. Ik vind het allemaal maar normaal en de ergernis is bijgevolg des te groter als ik met een bedrijf in aanraking kom dat de digitale transformatie nog niet met glans doorstaan heeft, laat staan dat ze er een menselijke touch aan kunnen geven.

Mij inspireren in het bijzonder de voorbeelden die ik nog niet kende: BMW Now (autoverhuurdienst door BMW via app), KoopEenKoe.nl (samen een koe delen, iemand een koe-pon cadeau geven kan ook) en Trunk Club (om de X tijd een pakketje nieuwe garderobe toegestuurd krijgen, bedoeld voor mannen met smaak en zonder tijd) om er maar een paar te noemen.

Laat ons daarom hopen dat zo’n klantenattitude standaard zal worden. Daar worden we met z’n allen – zowel de klanten als de bedrijven – gelukkiger van.

‘When digital becomes human’ holderdebol.comder kopen?