De stad der blinden

Een boek van José Samarago

Opnieuw een boek uit de collectie van openbare bibliotheek De Krook. Ik zal dit feitje misschien niet meer telkens herhalen in de toekomst, anders wordt het té eentonig… Ga er gewoon van uit dat alle boeken die ik sinds midden juni 2017 lees of nog zal lezen ontleend worden enkele verdiepen onder mijn werkplek. ‘De stad der blinden’ roept blijkbaar sterke gevoelens op, want ik kreeg nogal wat reacties toen ik dit boek postte als mijn volgende leesvoer. Dat mag ook wel bij Nobelprijsmateriaal.

Wat gebeurt er als de inwoners van een stad eerst één voor één en daarna massaal blind worden? Portugal als setting maakt in deze niet zo veel uit. José Saramago vertelt een naar mijn aanvoelen universeel verhaal van hoe het een samenleving zou kunnen vergaan. Dat universele gegeven wordt nog in de hand gewerkt doordat Saramago geen (Portugese) eigennamen gebruikt in zijn roman. Hij spreekt over ‘de eerste blinde’, ‘de oogarts’, ‘de vrouw van de oogarts’, ‘het meisje met de zonnebril’, …

De levensomstandigheden gaan van niet langer menselijk naar dierlijk. Telkens wanneer je denkt dat het niet meer erger kan, dalen we opnieuw een trapje af op de ladder van menselijke waardigheid. In de periode dat een groep vroege blinden in quarantaine verblijft, haal ik me een aantal keer scènes van Orange Is The New Black voor de geest. Al snel besef ik echter dat geen enkele OITNB aflevering de barbaarse lotgevallen van een bende blinden die volkomen aan hun lot zijn overgelaten ook maar enigszins benadert.

José Saramago krijgt je zeker stil met dit ‘Wat als?’ scenario. Ergens weet je dat het fictie is en zeker het einde lijkt weinig waarschijnlijk – hoogstwaarschijnlijk analyseerden literatuurexperten dit al kapot en zien ze er een metafoor in voor X of Y. Toch blijft Saramago dicht genoeg bij de werkelijke wereld om meermaals kippenvel op te roepen…

 

‘De stad der blinden’ holderdebol.comder kopen?

1 thought on “De stad der blinden

  1. er is ook een film van: Blind, met Julianne Moore als vrouw van de eerste blinde. ook zeker de moeite!

Comments are closed.