De alchemist

Een boek van Paulo Coelho

Nooit eerder las ik een boek van Paulo Coelho, dus lijkt zijn klassieker ‘De alchemist’ mij de geschikte kennismaking met deze Braziliaanse schrijver. Als ik het bij vrienden toevallig in hun boekenrek – iets waar mijn ogen steevast naartoe zuigen – aantref, vraag ik om het uit te lenen. Ook al zit het – uiteraard niet wars van enig vooroordeel – in mijn hoofd als een niemendalletje dat vooral jonge mensen op zoek naar antwoorden aanspreekt.

De alchemist

Het dunne boekje van 140 pagina’s – ja, evenveel als het aantal karakters in een tweet – vertelt een soort parabel. Ik ben christelijk opgevoed en zelfs tot ergens midden in mijn pubertijd wekelijks naar de zondagsmis geweest. Het verhaal doet mij dan ook bijzonder hard denken aan de bijbelse vertellingen uit het Oude of het Nieuwe Testament. Meermaals denk ik “Jezus! Seriously!” bij bepaalde scènes, zeer toepasselijk allemaal.

Samengevat heb ik geleerd dat ik hier als puber misschien iets aan gehad zou hebben, maar nu vooral allergische symptomen voel opkomen bij een dergelijke verhaalstijl. Laat maar, Paulo Coelho. Ik word zenuwachtig als ik lees dat ik mijn eigen legende moet leven.

‘De alchemist’ holderdebol.comder kopen?