Een weeffout in onze sterren

Een boek van John Green

Ik laat mij soms wel leiden door de bestsellerlijstjes, ook bij dit boek. Maar dan moest ik nog beslissen tussen Engels (The fault in our stars) of Nederlands: het woord ‘weeffout’ spreekt niet meteen in het voordeel van de vertaling en toch beland ik bij mijn moedertaal – dat heb je met mensen die graag schrijven, altijd op zoek naar zinderende zinnen.

Een weeffout

Hoewel ik een beetje vrees dat dit verfilmde verhaal over twee jongelingen, hun liefde en hun strijd tegen kanker iets te cheezy zal zijn voor de nogal nuchtere Elise, vind ik de roman van John Green op geen enkel moment storend plakkerig. Zowel Hazel als Augustus / Gus staan op een verbazingwekkende wijze in hun kankerleven.

Los van de schrandere en vaak humoristische gedachtengangen bij zowel Hazel, Gus als de mensen uit hun omgeving, treffen mij twee zaken in het boek.

Ten eerste het feit dat een paar dagen zich in Amsterdam afspelen. Amsterdam stal ook mijn hart, dus ik reis als het ware met hen mee naar de Nederlandse hoofdstad. Ik herinner mij een weekendje waar we per fiets van hot naar her trapten en een passage tijdens een conferentie waar ik kilometers afwandelde om de stad op een andere manier te aanschouwen. Dan besef je hoe tergend lastig het moet zijn om met een beenprothese of een zuurstoftank die karakteristieke grachten met hun bruggetjes te verkennen. Daarnaast heb ik uiteraard gecheckt of restaurant Oranje bestaat: volgens deze blogpost niet.

Ten tweede dat er een verwijzing gemaakt wordt naar een kunstwerk van Joep van Lieshout, in wiens anus wij nog geslapen hebben. Wuk? Jawel, dat kan bij de Verbeke Foundation. In ‘Een weeffout in onze sterren’ fascineert zijn Funky bones de protagonisten. Dit werk werd speciaal voor de verfilming heropgebouwd in Pittsburgh, maar behoort eigenlijk tot de collectie van het Indianapolis Museum of Art. Een korte Google-sessie later blijkt dat de vrouw van de auteur voor dat museum werkt, dus daar haalt John Green wellicht zijn ‘gebeeldhouwde’ mosterd.

Lang geleden trouwens dat ik een boek nog eens zo verslonden heb. Uit op een weekend. Zaterdagavond op een feestje dacht ik minstens een paar keer: “Hoe zou het aflopen met Hazel en Gus?”. Vreemd wanneer je weet dat happily ever after geen optie is.

‘Een weeffout in onze sterren’ holderdebol.comder kopen?