Yes! Een crisis

Een boek van Marc Lammers

Professioneel afscheid nemen is vooral de specialiteit van Xavier De Baere. Van tijd tot tijd ziet een mens zich genoodzaakt dat ook in het echte leven te doen. Eerder al van Barco, later van de Vlaamse MediaMaatschappij. En dat gaat gepaard met drankjes en fijne attenties… Zo kreeg ik onlangs van mijn ex-collega’s mooi coupkes (nog niet gebruikt, schaam op mij) en van mijn ex-baas een boek. Met een betekenis. Want mijn ex-baas is afkomstig uit Nederland en speelt zelf hockey, dus verrast ze mij met Yes! Een crisis van Marc Lammers. Hij was onder meer bondscoach van het Nederlandse vrouwenhockeyteam tijdens de Olympische Spelen in Bejing, alwaar ze goud wonnen.

Tegenwoordig begeef ik mij professioneel nog steeds in het medialandschap, maar dan met een innovatie-insteek. Nooit gedacht dat ik dingen rond innovatie zou opsteken van de heer Lammers… Maar opsteken it is.

De perfectionist Marc Lammers leert mij dat innoveren 8 à 9 op de 10 keer mislukken is (#FAIL – zoals we dat op Twitter zouden zeggen). Dat credo kennen we ondertussen. Durf te falen. Wees niet bang om een nederlaag toe te geven, er uit te leren en opnieuw en opnieuw en opnieuw te beginnen. Makkelijk gezegd, maar it doesn’t fit my character (ook wel ego genoemd). Perfectionisme staat voor minstens 100%. De befaamde hockeycoach herhaalt ettelijke keren dat 50 stapjes van 2% tevens een totaalsom van 100 opleveren.

De allerbelangrijkste les ligt voor mij in het feit dat inspiratie voor innovatie meer dan doorgaans van buiten de sector komt… IJsjassen uit de paardensport toepassen op de hockeyvrouwen bijvoorbeeld. IJsbadjes uit het voetbal, als ik mij niet vergis.

En wat met de mediasector? Bij welke mosterdproducten kunnen wij vernieuwing halen? Ruimtevaart? Farmacie? Ik roep maar iets.

Een ontspannende leestip, over een sport waar wij Belgen sinds de deelname van onze hockeydames aan London 2012 tevens een beetje van wakker liggen. Maar voornamelijk over innoveren en hoe niet-hockey’ers uit Marc Lammers’ ervaringen kunnen leren…

‘Yes! Een crisis’ holderdebol.comder kopen?