Verbeke Foundation

Een eindje geleden trok een foto van een rode darmvormige constructie mijn aandacht ergens online – Twitter, Instagram, ik weet het niet meer… Het bleek CasAnus te zijn, een werk van Joep Van Lieshout uit de privéverzameling van de Verbeke Foundation. De kunstcollectie van Geert en Carla Verbeke – Lens bevindt zich fysisch op een 12 hectare groot domein in Kemzeke, vlak naast de E34 Antwerpen-Gent. Het koppel heeft een hart voor hedendaagse kunst en een zwak voor collages en assemblages.

Via e-mail regelde ik meteen een overnachting in deze CasAnus (€ 120 per nacht, ontbijt en inkomtickets incluis). Gisterenavond troonde ik mijn vriend bij wijze van verrassing mee, gewapend met take-away sushi en een fles cava. En jawel, de Verbeke Foundation maakte instant indruk… Het is een buitengewone plek waar cultuur en natuur kruisen.

Op de website vertelt Geert Verbeke:

Onze tentoonstellingsruimte wil geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren.

Dit citaat sluit naadloos aan bij onze ervaring… De binnenkant van de darm blijkt ruimer dan vermoed; we besluiten dan ook om bij deze frisse zomertemperatuur onze sushi binnen op te eten. Met de laatste zon nog door het raampje en zicht op de vijver kan ik alleen maar beamen dat het leven mooi kan zijn! Ja, onze verblijfplaats blijkt in tegenstelling tot de foto op de website volledig ingegroeid. Ja, tijdens de winderige nacht slaan de takken voortdurend tegen het polyester. Ja, het water van de douche loopt niet door. Slordig en ongepolijst, zei Geert Verbeke toch?

We laten ons overrompelen door de installaties buiten rond de vijver, in de serres en de nieuwe tentoonstelling Twelve Thousand Three Hunderd Forty-Five in opbouw. Tevens zoeken we het ‘onaf’ op: plaatsen of objecten waarmee het koppel Verbeke duidelijk nog plannen heeft. Behalve cultuur imponeert de natuur: wilde begroeiing met onder meer distels en allerlei veldbloemen, maar ook gekweekte dieren – vlinders, parkieten, fazanten en de kippen van Mr Cosmopolitan Chicken Koen Vanmechelen.

Samenvattend typte ik al minstens 10 adjectieven die ik telkens opnieuw wiste. Woordeloos. Behalve dan de raad om zelf eens langs te gaan. Op zoek naar wat rust en alles behalve perfectie, een passende levensles voor een iemand als ik met te hoge latten.

En als ik ooit trouw, dan zal het wellicht in de serres van de Verbeke Foundation zijn…

[portfolio_slideshow]

 

1 thought on “Verbeke Foundation

Comments are closed.