Ovenschotel met risoni, chipolata en prei

Ineenflansen is tijdens de week zowat mijn hoofdbezigheid in de keuken. Mijn autistische ik bereidt uiteraard een weekmenu voor. Maar ik ben op die manier autistisch dat ik tevens voorzie dat er eventueel enige flexibiliteit aan de dag gelegd moet worden: een onverwachte afspraak, het lief met zin in iets anders, …

Daarom koop ik voor weekdagen doorgaans onderling inwisselbare ingrediënten. Gisteren gooide ik mijn zoete patatten (gepland voor puree) in een ovenschotel met courgette en paprika om die derde onvoorziene mond te voeden. Vandaag wou de wederhelft onverwacht toch badmintonnen, dus toverde ik mijn über-Vlaamse aardappelen – vlees – groenten om in een ovenschotel. Tegenwoordig hou ik ervan om chipolata niet gewoon te bakken in de pan of op de barbecue: de dunne worstjes smaken evenzeer in een pasta of – zoals vandaag – een ovenschotel.

Ingrediënten (voor 2 personen – inclusief restje)

250 gr risoni
2 chipolata’s
5 stalen jonge prei
50 gr roquefort
50 gr gemalen emmentaler
10 cl witte wijn
25 cl melk
olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze

 • Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook (met olijfolie en zout in)
 • Kook de risoni al dente en giet af
 • Breng nogmaals een ruime hoeveelheid water aan de kook (met zout in)
 • Kook de prei (niet plat) en giet af
 • Bak de chipolata’s in wat olijfolie
 • Haal de chipolata’s uit de pan en snijd in stukjes van 2 cm
 • Deglaceer de pan met de witte wijn
 • Voeg na 1 minuut de chipolata’s en de prei toe
 • Overgiet met de melk en kruimel de roquefort in de pan
 • Laat al roerend de smaken vermengen en kruid af met peper en zout
 • Voeg vervolgens toe aan de risoni en meng hier de helft van de gemalen kaas door
 • Verdeel over 2 ovenschoteltjes en bestrooi met de rest van de gemalen kaas
 • Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
Ideaal met een boterham en een fris slaatje!