De dood van Murat Idrissi

Een boek van Tommy Wieringa

Vorige week placeerde ik opnieuw een sprintje met ‘De dood van Murat Idrissi’, de nieuwe – dunne – roman van Tommy Wieringa. Wel leuk om te vermelden dat ik naar aanleiding van mijn opmerking over de onfortuinlijke SPRINTER-sticker de volgende ochtend meteen een mailtje kreeg van bib De Krook. Een halve dag later nog eentje met de melding dat mijn begrijpelijke opmerking was aangekaart, niettemin moeten die stickers blijkbaar standaard rechtsboven geplakt worden. Ook al doet dat Murat van de cover verdwijnen. Tja, nobele poging van een personeelslid om even customer intimate te zijn…

Langs de Spaanse autostrades worden jaarlijks honderden anonieme lijken gevonden, verstekelingen die de mensensmokkel vanuit Marokko of bij uitbreiding het continent Afrika niet overleefden. Tommy Wieringa zoomt in op één dergelijk verhaal, dat van Murat Idrissi.

··· spoiler alert ···

Twee stoere Rotterdamse jongedames van Marokkaanse origine – Ilham en Thouraya – laten zich tijdens een verblijf van zes weken in hun land van herkomst door een louche stadsgenoot overhalen om een jongen met smalle vingers en lange wimpers in de kofferbak van hun gehuurde Audi naar Europa te smokkelen.

Op de ferry loopt het grondig fout. Wanneer ze in Spanje aan land willen gaan, merken ze dat Murat gestikt is in de kleine holte van het reservewiel. Hun ronselaar Saleh verdwijnt instant – mét de duizend euro voorschot – en laat de vrouwen berooid en gechoqueerd achter. Zo rijden ze voorbij de douane en over de Zuid-Spaanse snelwegen: zonder geld en met een ontbindend lijk in de kofferbak.

Het dunne boekje van Tommy Wieringa intrigeert door het realisme. Je las op de flap dat het zo honderden vluchtelingen per jaar vergaat en het straffe is dat je daar eigenlijk niet meer bij stilstaat omdat deze tragische verhalen niet langer het nieuws halen.

Na iets meer dan honderd pagina’s zit je helemaal in de migratiesfeer die de auteur opwekt, alleen wil je op het eind gewoon verderlezen. Zijn de dames thuisgeraakt? Wie heeft het lijk gevonden? Zijn ze gearresteerd en wat met Saleh? Krijgt de moeder van Murat Idrissi het nieuws over haar zoon te horen? …

 

‘De dood van Murat Idrissi’ holderdebol.comder kopen?