Foodstorms

Foodstorms – oftewel het ontdekken van een (h)eerlijke plant-based keuken in een hedendaagse setting – volg ik al een tijdje. De man achter deze verfijnde vegetarische keuken is Gentenaar Kevin Storms die jarenlang bij Avalon kookte. Hij popte al op in De Zuidkant, ergens in Steendam (als ik mij niet vergis) en recent in de Sint-Jacobsnieuwstraat waar vroeger Balls & Glory zat met Foodstorms Layers. Deze pop-up liep gisteren (17/06/2017) af, dus het wordt uitkijken naar zijn volgende project…

Ik spreek op een middag af met Melanie De Vrieze en het is nu pas dat ik me herinner dat we ooit in hetzelfde pand lunchten, maar dan dus bij Balls & Glory. We zijn er dit keer voor de laatste weken van Kevin Storms’ pop-up Foodstorms Layers en de lunch (€ 24 voor drie gangen) belooft ons great food for great people.

Bij het lijstje met fris valt mijn oog op de Landmann druivensap pinot noir (€ 4,50 – niet zoet, fris van smaak, ook ideaal als aperitief, biologisch). Zo is het niet moeilijk om geen alchol te drinken, denk ik dan…

We starten met aubergine, tomaat, walnoot. Hoewel ik de leveranciers en de wasskills van Kevin Storms vertrouw, raak ik de rucola toch niet aan. Een bijzonder geslaagde starter die ons alleen maar nieuwsgierig maakt naar meer!

Daarna volgt een werkelijk oogstrelend bordje met carpaccio van koolrabi, kruidenolie, waterkers en pijnboompitten. De wilde asperges en het soepje van koolrabi leuken dit gerecht nog op. En bij het eten ervan besef ik dat dit nu is hoe ‘plant-based keuken in een hedendaagse setting’ proeft.

En dan moet het lekkerste van de dag nog komen: jonge wortel, crème van blonde linzen, spinazie met gebrande ui, gebakken fregola. Ik eet opvallend traag om het einde van deze lunch nog wat uit te stellen. Want dit moet de lekkerste vegetarische maaltijd zijn die ik ooit gegeten heb.

Jammer dat Foodstorms Layers alweer voorbij is, want ik wou die Falafel Wednesdayz met z’n Syrische vriend Bilal ook nog even uittesten.

Laat die volgende pop-up maar komen, Kevin Storms!