Balls & Glory

Wim Ballieu, het joviale gezicht van Goe Gebakken, opende een maand geleden de pop-up store & lunchresto Balls & Glory in de Gentse Sint-Jacobsnieuwstraat. Het idee? Handcrafted meatballs met een originele vulling om ter plaatse op te smullen of op eender welke andere plek (wat men doorgaans meeneem noemt).

Originele ondernemers behoeven gesteund te worden. Mijn eerste poging tot een gehaktbal mislukte, want zomaar binnenwandelen zonder reservatie is niet aan te raden. Lunchen kan op maan-, woens- en vrijdag van 10u tot 15u. Dezelfde dag nog bel ik om een nieuw gloriemoment vast te leggen.

Een week later arriveren we iets na 12u, als eerste lokale lunchers van de dag. Iedereen komt aan een lange metalen tafel met houten krukjes te zitten. Net iets te hoge krukjes weliswaar, want mijn knieën passen er niet onder. Reeds aanwezig op tafel zijn het bestek, glazen, karaffen met water en schijfjes citroen, aardbeien. Handig! Een jongedame komt naar onze keuze informeren: champignon en truffel of pancetta en kervel als vulling. Mijn gezelschap gaat in eerste instantie voor de pancetta, maar laat zich dan toch overhalen door het truffelenthousiasme van de dienster. Ik doe mee. Qua drank kunnen we ook wijn of bier krijgen; we houden het echter bij het citroenwater.

Ondertussen loopt de zaak vol en ook de afhalers lossen elkaar vlotjes af aan de toog. Voor hen bestaan er iets meer variaties: appel, kers en nog iets (aan € 8). We praten wat bij en gelukkig hebben we behoorlijk wat te vertellen, want de happy balls nemen toch ruim de tijd om warm te worden. Ongeveer een half uurtje later verschijnen onze borden met een portie wortelstoemp, daarop de gehaktbal en omgeven door 2 soorten saus.

Mijn oprechte excuses voor de slonzige foto! :)

De gehaktbal bestaat uit smakelijk gehakt, een smeuïge vulling met stevig doorsmakende truffel en een quasi knapperig korstje. De stoemp is stoemp comme il faut: grof gestampt. Meer zelfs, er zit zowaar een volledige wortel in! Welke sausjes begeleiden, kan ik niet exact zeggen. Iets in de trant van peperroom, iets à la beurre blanc. Een lekkere lunch voor de schappelijke som van € 10!

Tijdens het eten merken we dat onze 4 buurvrouwen steeds meer op hete kolen komen te zitten omdat hun ballen op zich laten wachten. Hun lichaamstaal braakt ongeduld en Wim komt na het uiteindelijke serveren een paar keer zelf horen of het smaakt. De Balls & Glory machine loopt inderdaad nog niet gesmeerd. Hoewel er voldoende personeel rondloopt, is een half uur wachten op een eenvoudig lunchgerecht helaas overdreven. Je voelt desondanks wel dat het goed komt, mits iets langer roderen…

Bij het afrekenen merk ik trouwens nog dat je de gehaktbal ook met iets kouds kan combineren: een soort koolsalade (als ik het mij goed herinner) in plaats van stoemp dan. Wellicht iets evidenter bij zomerweer, want aan ons is de vraag in elk geval niet gesteld.

Toch straf van Wim Ballieu om een Vlaamse klassieker her uit te vinden en hiermee meteen de Gentse harten te veroveren. Andere steden volgen onvermijdelijk.

Wil je thuis zelf aan de slag met gehakt? Wim Baillieu schreef een kookboek!

 

Een reactie achterlaten