De engelenmaker

Een boek van Stefan Brijs

Afgelopen Boekenbeurs kocht ik een aantal minder recente en bijgevolg goedkopere boeken, waaronder “De engelenmaker” van Stefan Brijs. Op de cover stond “Meer dan 125 000 exemplaren verkocht” als extra verkoopsargument. En na het lezen geef ik ieder van deze 125 000 lezers volmondig gelijk…

*** spoiler alert ***

Wat een verhaal! Vanaf de eerste bladzijden zoog Stefan Brijs mij mee in de historie van Victor Hoppe… Eigenlijk weet je doorheen het ganse boek dat een happy end afbreuk zou doen aan de opgebouwde spanning. Een als kind debiel verklaarde en later geniaal bevonden dokter met een vertekend wereldbeeld en dito geloofsovertuiging door een gebrek aan moeder- en vaderliefde die aan het klonen slaat. Eerst met muizen, later met mensen. Iemand die God het nakijken wil geven. Dat moet naar een dramatisch hoog- en tegelijk laagtepunt afstevenen.

Het empathisch palet dat je daarna doorloopt, evolueert van medelijden over verbazing tot afkeer. Tot ik op het eind het boek soms bijna letterlijk terzijde moest leggen wegens te [over dit woord twijfel ik nu al meer dan 5 minuten, maar ik hou het toch gewoon bij] hard.

Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de 20ste eeuw en toch voelt het aan alsof de dorpsgemeenschap van Wolfheim in het Interbellum is blijven steken. Stefan Brijs weet trouwens de verschillende tijdslijnen perfect dooreen te weven, waardoor je als lezer nooit het gevoel krijgt een kunstmatige sprong in de tijd te maken.

Ik onthou vooral de volgende uitspraak van deze ontspoorde wetenschapper.

Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk

En binnen afzienbare tijd begin ik zonder twijfel met torenhoge verwachtingen aan “Post voor mevrouw Bromley”, de meest recente Stefan Brijs!

‘De engelenmaker’ holderdebol.comder kopen?