De Cirkel

Een boek van Dave Eggers

Boeken moeten beklijven, en liefst ook bijblijven. Dat is niet meteen mijn gevoel na de vorige twee exemplaren (Alles is verlicht en Jij bent mijn mes), dus kan ik wel een kentering gebruiken. En die ommezwaai komt er met De Cirkel van Dave Eggers!

Het is lang geleden dat ik tijdens het lezen van een boek minstens tien mensen verteld heb over wat er zich in mijn parallelle leeswereld afspeelt. Het is tevens lang geleden dat ik geregeld “Jezus! Maria! Jozef!” (mijn favoriete stopwoorden tegenwoordig) denk en toch even moet ademhalen vooraleer verder te kunnen.

Screen Shot 2014-05-10 at 23.14.57‘Eggers verzint niets. Hij gaat uit van het bestaande en gaat gewoon een stapje verder. Dat maakt zijn boek ook zo relevant, en angstaanjagend.’ – uit De Morgen

Het begint al op de eerste tientallen pagina’s. De Cirkel blijkt een mash-up van Google, Apple en Facebook te zijn, maar dan nog stukken extremer. Alle producten en diensten die op het eerste zicht en als losstaande gevallen geniaal lijken, krijgen een wrange bijsmaak als je ze verder doortrekt. Ik schreef bijna ‘verder uitpuurt’, maar dat klinkt te positief voor een wereld waarin je zelf niet wil leven.

En die zelf bedoel ik echt persoonlijk… Wie online naar Elise Descamps zoekt, zal (tot op zekere hoogte) vrij veel over mij vinden: dat ik iets doe met media en iets heb met eten, dat ik schrijf en in Gent woon. Ik ben inderdaad vrij transparant in die dingen: Twitter, Instagram, Foursquare en Facebook worden dagelijks gebruikt. Maar toch beangstigt de hoeveelheid schermen, de hoeveelheid tings, smiles en frowns, de hoeveelheid te onderhouden netwerken in De Cirkel. Een mens kent geen seconde rust.

Verder durf ik ook al eens een boompje opzetten over privacyridders. Hoe sommigen als het op de digitale wereld aankomt iedere conversatie in die richting duwen en hoe ik mij daar wel eens aan erger. Maar als je de graad van transparantie en dus het gebrek aan privacy in De Cirkel beseft, dan weet je dat je daar nooit of te nimmer in wil landen. Ik zal iets milder zijn tegenover de ridders. Met dank aan Dave Eggers voor de bewustwording.

Geheimen zijn géén leugens.
Delen is niet altijd gelijk aan geven.
Privacy is géén diefstal.

Ik wil geen voltooiing van De Cirkel

‘De Cirkel’ holderdebol.comder kopen?