Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 8

Ik wou er erg graag naartoe, maar het eigenlijke reserveren voor de FOODCOURT van Eetavontuur bleef lange tijd uit. Hoewel ze volzet na volzet postten op hun Facebookpagina en enkele vrienden al een afspraak bij Tom & Co op zak hadden voor zaterdagavond, duurde het tot die regenachtige zaterdagmiddag voor ik hen mailde. Op goed geluk en nog geen uurtje later de bevestiging in mijn mailbox. Yes!

We moeten even zoeken daar aan Dok Noord, want ik ben nog niet in de nieuwe kookstudio van Eetavontuur geweest: die Vietnamese workshop en hun Street Food Festival maakte ik nog in de Molenaarstraat mee. Het pand bevalt meteen: industrieel, wit, met in het midden een keuken omgeven door glas. Voor de FOODCOURT schuifel je niet zoals op het Street Food Festival langs eetstalletjes, maar krijg je een tafel toegewezen. We zijn met zes en intussen heeft het gezelschap al drank gehaald aan de bar: een fles witte wijn en een fles bruiswater. Perfect! Nu het eten nog… Aan de muur hangt een groot krijtbord met daarop het menu: voor- en hoofdgerechten met Aziatische roots die individueel in sommige gevallen nogal stevig geprijsd zijn. We weifelen even of we voor het volledige menu (€ 30 per persoon, vanaf 4 personen) gaan – ondermeer omdat er twee vegetariërs (van die echte die ook geen vis(saus) eten) deel uitmaken van de compagnie. Uiteindelijk gaan we er toch voor, want met een à la carte voor- en hoofdgerecht kom je ook al snel bij die € 30 uit. We vermelden onze veggievrienden wel even bij de bestelling.

In een eerste ronde volgen de voorgerechten.

2013-07-27 19.27.17-1

Bay shaploo – Inleiding in de Thaise keuken: witloofblaadjes met garnaal, pinda, kokos, ui, gember, limoen, rode peper en een kokosdressing. Leuk om doen!

2013-07-27 19.31.48

Kung che nam pla scampi – Rauwe scampi in pittige limoen-chilidressing, geserveerd met kool en munt. Dit moeten mijn eerste rauwe scampi zijn. Verrassend lekker!

2013-07-27 19.31.54

Sata ayam kip – Gemarineerde gegrilde kippenspiesjes vergezeld van huisgemaakte pindasaus & komkommer-sjalotdressing. Hier bevalt voornamelijk de pindasaus met nog stukjes pindanoot in, wat een erg leuke crunchiness oplevert!

2013-07-27 19.33.01

Lao plate papayasalade met varkensvlees – Papayasalade vergezeld van kleefrijst en gegrild varkensvlees met chili-limoendressing. Onze vegetarische vrienden krijgen hier een veggie laab (met paddenstoelen) in de plaats.

En dan wordt het tijd voor de hoofdgerechten.

2013-07-27 20.02.25

Moo krob buikspek – Pittige salade van gemarineerd en krokant gebakken buikspek. Erg vlezig en tegelijk fris, leuk om mee te starten en te eindigen in de hoofdgerechtenronde.

2013-07-27 20.04.32

Crispy fish in tamarind sauce – Krokant gebakken vis in tamarindesaus. Voor mij de topper van de avond! Verse vis met een krokant velletje, supersaus die ik thuis ook wil leren maken, gefrituurde Thaise basilicum. We krijgen twee vissen voor ons gezelschap, wat misschien wel wat veel is in de wetenschap dat er twee veggies mee zijn.

2013-07-27 20.06.18

Thais style mosselen – Mosselen met Thai basil, galanga, citroengras en huisgemaakte chilijam. Altijd een winner, mosselen met een Asian twist! Zo kan ik er kilo’s eten.

2013-07-27 20.13.28

Kaeng hangleh curry – Noord Thai style curry met rundsvlees. In de ruime Aziatische keuken steevast minder mijn lieveling. Ik neig snel naar vis of veggie als ik mij aan Oosterse eetavonturen waag. Hier krijgen de veggies een oase van groenten in groene curry (kaenh kia waan pak curry) in de plaats, inclusief van die leuke ronde mini-aubergines.

2013-07-27 20.04.01

Pak bung fai deng waterspinazie – Roergebakken waterspinazie in gelebonenpasta en sojasaus. Dit laten we volledig aan onze vegetarische disgenoten, al kan ik het niet nalaten een klein hapje te proeven. Goedgekeurd!

Samengevat blijf ik écht fan van Eetavontuur: hun workshops, hun street food initiatieven (festival, guerrilla noodle attack, …), hun Ramen noedelbar. Ook de FOODCOURT beviel mij immens, al was ik van mijn gezelschap wellicht de hevigste enthousiasteling. Een welkome Oosterse wind doorheen de Gentse Feesten keuken!

Net als we buitenkomen vallen de eerste regendruppels. Iemand heeft zin in koffie, dus fietsen we naar het kraampje van Laetitia aan het Beverhoutplein voor een koffie met of zonder smaakmaker / alcohol: een Cuban koffie (€ 5) graag! Omdat de druppels steeds dikker en overtuigender worden, de bliksem voor natuurlijke festivalverlichting zorgt en Buienrader een rode wolkenzone aankondigt, zetten we net op tijd koers naar het favoriete café van iemand uit het gezelschap: de Minor Swing. Erg gezellig café waar ik nooit eerder kwam, wegens niet echt een caféhabitué. Jazz, kaarsen, frisse rosé uit een echt wijnglas, maar POKKEWARM! Bij een toiletbezoek stoot ik trouwens nog op een poëtisch pareltje dat ik jullie niet wil onthouden.

2013-07-27 23.55.59-1

Een paar uurtjes, dito wijntjes en een heftig zomeronweer later trekken we naar Sint-Jacobs voor Kenji Minogue. Intussen vermaard in Gent en wijde omstreken met hitjes getiteld ‘Naam Familienaam’, ‘Danny’ en ‘Nomnom’ (de Flemish Food Fest anthem). Aan hun kostuums kan zelfs Lady Gaga een puntje zuigen! Ja, de Kenji Minogues van deze wereld typeren volgens mij waar Gent voor staat! Dat je het na een paar nummertjes wel een beetje gezien hebt, daar wil ik de parallel dan weer niet doortrekken.

We ronden de achtste dag / nacht af met nogmaals zo’n vreselijk lekkere Luikse wafel aan het Sint-Jacobs rondpunt. De nodige suikers zijn binnen om naar Mariakerke te fietsen. Le huitième jour was vooral verrukkelijk! En het publiek was erg wild. Was het dat onweer? Was het die zaterdagavond (Koen Wauters in het achterhoofd houdend “Zaterdagavond rond een uur of zeven, krijg ik de kriebels, …”)?

Tot morgen! Voor de voorlaatste.

•••

Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 proloog
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 1
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 2
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 3
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 4
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 5
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 6
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 7