Modernisme | Tentoonstelling in het MSK

Een tijdelijke tentoonstelling rond het modernisme met als ondertitel ‘Belgische abstracte kunst en Europa (1912 tot 1930)’ in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. I’m in! Op een zaterdag wandel ik het MSK binnen en als Gentenaar betaal ik € 6,50 voor een ticket.

modernisme

De expo wordt gespreid over veertien zalen, ongeveer de helft van het museum. Er is in het bijzonder aandacht voor schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst, fotografie en architectuur komen aan bod. Wat de schilders betreft maak ik voornamelijk aangenaam kennis met Pierre-Louis Flouquet; bij onderstaand werk zonder titel moet ik instinctief aan de WASBAR met zijn tegeltjestoog denken.

flouquet-

De architecten van deze stroming liggen mij eigenlijk nog het meest van allemaal. Hiermee bedoel ik dat als ik zou moeten kiezen tussen een modernistisch huis of een herenhuis, ik voor het eerste zou gaan. In het geval van een schilderij zou ik wellicht toch eerder naar popart of hedendaagse kunst neigen in plaats van modernisme. Ronkende namen uit de architectuur van die tijd zijn Le Corbusier en Gaston Eysselinck (tevens architect van dat prachtige De Grote Post gebouw in Oostende).

De permanente collectie laat ik dit keer links liggen. Tijd voor een apero en een hapje!

1 thought on “Modernisme | Tentoonstelling in het MSK

  1. Ik zou voor de modernisten gaan. Meer vanuit een diepere visie.
    En met spanning in de kleuren en vormen.

Comments are closed.