Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 1

Ik zette de Gentse Feesten onverwacht met een valse start in wegens een rosérijke Gent Jazz op vrijdagavond. Met als resultaat een quasi alcoholloze aftrap van tien dagen feest! Mijn wederhelft heeft een sterkere maag, dus hij opent met een mojito van cocktailbar MIX (toepasselijk wel als MiXer). Omdat de Apéro Royal Gantoise nog op gang moet komen, vervolgen we met een verkenningstochtje… Zijn de pleinen nog wat ze zijn? En staan de foodkraampjes op dezelfde plekken? Even #GF13 in kaart brengen dus.

In het Baudelopark stoot ik meteen op bummer 1 van de Gentse Feesten 2013: de bars van Trefpunt vzw (in Baudelo en bij Sint-Jacobs) hebben geen geuze meer op hun kaart staan. Nochtans de vorige jaren mijn meest geconsumeerde drankjes: meer in de prijscategorie van een pintje, maar o zo veel lekkerder.

Bij Sint-Jacobs pikken we een half uurtje Walter De Buck en z’n Gentse volkliedjes mee en een vaste foodafspraak op de feesten: een spitburger (€ 6,50 – met beenhesp, sla, tomaat, tartaar en gedroogde ajuintjes). Mopjes over ontploffende kramen gegarandeerd! Overigens gedeeld met mijn meneer: hoe meer je deelt, hoe meer je kan proeven… :)

2013-07-20 20.36.57-1

Onder de nieuwe stadshal wordt het tien dagen lang lindyhoppen met Radio Modern. Fijn om even naar te kijken, maar – net zoals met de boombaltoestanden in Baudelo – niet meteen een trigger voor mij om mee te doen.

2013-07-20 21.00.48-1

Op Polé Polé blijven we nog even hangen bij de mannen van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra. Antwerpenaren en arrogantie, het blijft een cliché dat deze heren helaas maar al te graag bevestigen. Wat ik trouwens niet wil veralgemenen, liefste Antwerpse vriendjes!

En dan wordt het tijd voor wat het hoogtepunt van de avond moet worden: 2Fabiola op de Apéro Royal Gantoise, georganiseerd door Avenue L op het binnenplein van de Oude Vismijn. Daar clubben Decadance en Culture Club binnen trouwens ook de ganse feesten lang onder de Summer Camp vlag met namen als Felix Da Housecat en Green Velvet op de affiche. Terwijl we wachten, testen we alvast de Otoburger even uit: een Say Cheese met frietjes (€ 7) graag. De hippe heren in hun gele caravan lijken nog wat te moeten roderen, desalniettemin zijn we tevreden met de eerlijke hamburger met pure ingrediënten en de handgesneden frietjes (zo met de schil er nog aan).

2013-07-20 22.10.36

Intussen lopen we kennissen tegen het lijf en we vragen tegelijkertijd “Komen jullie ook voor …?”. Oef! Geen schaamte nodig, iedereen koestert hetzelfde jeugdsentiment. Wanneer Patje Krimson uiteindelijk om het podiumpje verschijnt, blijkt dat hij Zohra ingeruild heeft voor een danseresje / backing vocal. Jammer, al trekt niemand zich daar een zier van aan en keelt iedereen enthousiast mee. Freak out today! Magic flight! I lift you up to the highest emotions! Best wel een fijn feestje met Patje en z’n DJ set achteraf!

We wandelen nog even tot aan Baudelo en besluiten dan dat het genoeg is geweest voor de eerste dag. Ik ben niet meteen een vlasser…

Tot morgen! Nu eerst tijd voor Batabata en de try-out van Bart Cannaerts.

•••

Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 proloog