Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 6

Na een dagje lekker lang luieren zakken we in de vooravond af naar MiramirO, het straattheaterinitiatief tijdens de Gentse Feesten. De door hen geprogrammeerde voorstellingen waaieren over de stad uit en concentreren zich tegelijk rond de voormalige Sint-Baafsabdij en het Spaanskasteelplein.

2013-07-25 18.23.11

In detail hebben we het programma niet ontleed; we laten het ons allemaal zo’n beetje overkomen. We pikken iets van de Pirelli’s – een groep jongeren verbonden aan de Circusplaneet – mee die een voorstelling brengen over een generatieclash. Daarna lopen we naar het binnenplein van woonblokken waar De Figuranten uit Menen twee installaties opgesteld hebben: een autorenbaan met erg leuke wagentjes gemaakt uit oude kasten en ander gerecycleerd materiaal en een jukeboxmuseum met hetzelfde uitgangspunt.

2013-07-25 18.35.51

Op het Spaanskasteelplein check ik Dynamite & Poetry met acrobatie, een geweer en een eend(enkostuum) als hoofdingrediënten. Dan steekt ineens een forse honger de kop op en besluiten we om eens écht eten te zoeken: in een restaurant, op een terras, liefst net iets buiten de feestenzone. We fietsen over de Ottogracht en zien ineens een paar lege tafeltjes (wellicht door die 15 druppels regen) op het terras van Clochard De Luxe. Bingo! De afgelopen dagen waren we er al een paar keer voorbijgekomen en steeds zag het er gezellig uit aan dat hoekhuis met z’n groene klimplant tegen de gevel. Clochard De Luxe staat trouwens al een eindje op mijn restolijstje en een eerdere reservatiepoging draaide wegens volzet op niets uit.

De druppels worden van onze tafel geveegd en we krijgen de (drank)kaart. Wat er te eten valt, lezen we op het krijtbord: rundscarpaccio, gegrilde gamba’s, salade geitenkaas, zalm, filet mignon of côte-à-l’os, … Ik beslis meteen: voor mij graag de zalm met béarnaisesaus (€ 18,5), mijn wederhelft doet mee. Laven doen we ons aan een karaf witte wijn en een flesje spuitwater.

2013-07-25 21.02.15-1

Op ons grote witte bord zie ik mooi krokant en tegelijk ‘nes’ gebakken zalm, luchtige béarnaise, goudgele frietjes, homemade mayonaise en een fris slaatje. Wat wil een mens nog meer tijdens de Gentse Feesten? Ieder restaurant verdient weliswaar een eigen blogpost, dus voor Clochard De Luxe volgt die nog.

We zetten onze zesde tocht verder langs het Baudelopark waar we bij een charmant optreden in een rode caravan van sponsor De Koninck belanden. Het wordt donker, de lichtjes gaan aan en de mannen van The Belgian Beer Hoppers brengen met twee gitaren, een contrabas en een trompet leuke jazzy deuntjes. Even in het gras gaan zitten genieten!

2013-07-25 21.52.17

Na hun derde bisnummer vallen we nog even binnen in de Spiegeltent voor helaas enkel nog een slotakkoord. Maar goed, het wordt tijd om richting Sint-Jacobs te trekken voor Merdan Taplak. We hebben de man nog nooit live gezien, dus zijn best benieuwd naar zijn mix van techno, house, afro, latin, dub, hiphop en reggae (volgens het officiële programma). Hij komt op met drie muzikanten en ze tonen meteen dat ze er zin hebben: springen, klappen, …  Erg dansbaar allemaal! Het plaatje klopt, zoals hun beige glitterbroeken met onder de knieën elk een andere kleur (roze voor Merdan). Taplak brengt een energieke performance, maar toch blijf ik een tikkeltje hongerig. Hij praat naar mijn goesting wat te veel (zeker dertig keer “Dames en heren” en vijftien keer “Somebody scream!”) en onderbreekt zijn set te vaak. Mij zou het meer aanspreken mocht hij zijn act meer concentreren rond een paar hoogtepunten in plaats van elke twee minuten van pull up te doen. Anyway, fijn feestje en bijzonder hippe meneer!

Tot morgen! Even nadenken over een regenplan vandaag…

•••

Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 proloog
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 1
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 2
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 3
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 4
Mijn Gentse Feesten dagboek – #GF13 day 5