Carmen

Als compleet operagroentje trok ik gisteren naar de Vlaamse Opera in Gent voor Carmen, met een ticket op zak ter waarde van € 14. Verwachtingsvol parkeerde ik 10 minuten voor aanvang mijn fiets op de Kouter; buiten en binnen het operagebouw heerste nog een zomerse drukte. Ik trippelde en draaide enkele trappen omhoog tot aan het 4de balkon.

Geen plaats voor iemand met hoogtevrees en gisterenavond tevens niet voor hittehaters. Hittehaters? Jawel, want gedurende de ganse voorstelling bleef het pokkeheet in de zaal. Desalniettemin wel waar voor de democratische ticketprijs: mits ietwat voorovergebogen met een soort tilt-shift view op de scène, de orkestbak, de parterre en de onderliggende balkons. En wat voor een zaal: een kroonluchter de naam kroonluchter waardig, plafondschilderingen, bordeaux pluchen zetels, veel goud. Subliem!

De Carmen commentaren omschrijf ik op z’n zachtst gezegd als uiteenlopend. Gezien ik nog nooit een Carmen-uitvoering (en bij uitbreiding een opera-uitvoering tout court) bijwoonde, zit ik ontspannen klaar voor de aanvang om 19u30 stipt. Nog even tussendoor meegeven dat het publiek een beetje tegen de verwachtingen in divers is. Absoluut niet iedereen is poepchique opgedirkt en de leeftijden lopen enorm uiteen.

Foto: Website Vlaamse Opera

En dan de voorstelling zelf.

Ja, het verhaal speelt zich af in Amerika en niet in de originele Spaanse setting van Bizet. Ja, de kostuums zijn derhalve aangepast en bijwijlen hilarisch.
Ja, Don José ziet er potsierlijk uit in zijn korte shorts.
Ja, de regisseur schuwt ondergoed en expliciete toespelingen op seks niet.

Ik heb er desondanks van genoten en kon de regie van Daniel Kramer zelfs smaken. Meeneuriemuziek, dolkomische outfits, drama – drama – drama. Net omdat ik het niet gewoon ben om opera te zien, moest ik soms wel gniffelen bij de vertalingen op de lichtkrant boven het podium en bij het acteren in slow motion omdat de acteurs de tred van de gezongen tekst dienen te volgen.

Tenslotte wil ik de Vlaamse Opera tevens complimenteren met hun marketingaanpak. Een state of the art website, een aantrekkelijke omslag met jouw ticket in de bus, een relevant mailtje met praktische richtlijnen enkele dagen voor de voorstelling, een natuurlijke reactie op mijn tweets… Dit alles met de stijlvolle – roze – merkstempel. Smaakvol! Sterk!

2 thoughts on “Carmen

  1. Ik heb me laten vertellen (of wijsmaken) dat de opera van Gent exact dezelfde akoestiek had/heeft dan La Scala in Italië. Zou eens een opera willen zien in Brussel. Staat nog op mijn must-do lijstje.

    • Ik had het eigenlijk veel overweldigender, veel luider verwacht… Maar misschien is dat wel het geval als je lager zit.

Comments are closed.