De consequenties

Een boek van Niña Weijers

Alleen maar goede dingen las en hoorde ik over ‘De consequenties’, het debuut van de in 1987 (!?!) geboren Nederlandse Niña Weijers. Het beeld op de cover fascineert in elk geval al en gelukkig speelt het een essentiële rol in het boek. Ik zeg gelukkig, omdat ik bij boeken te vaak het gevoel heb dat het beeld op de omslag bijkomstig is.

De consequenties

Ik vind het een gek boek, en dat bedoel ik niet per se goed of slecht. De volledige maand januari heb ik gedaan over deze 287 pagina’s, dus het zou niet echt eerlijk zijn om te beweren dat ik het in één ruk uitgelezen heb. Maar telkens toen ik het terug oppakte, duurde het niet lang om mij terug te verplaatsen naar de wereld van Minnie Panis.

Wie is Minnie Panis? Minnie is nog geen dertig en een gerespecteerde kunstenares die conceptuele werken maakt met titels als Bestaat Minnie Panis? en Nothing personal. Doorheen het boek neemt ze ons mee in haar nieuwste project dat door een toevallige tegenslag ontstaat: dit moet haar sterkte zijn, een mentale opdoffer ombuigen in een idee dat alle potentieel heeft om van haar een nog gevierder artiest te maken. Hoe ze aan dat sterke karakter komt, laat de auteur in het midden. Wel gunt ze ons een blik in haar achteruitkijkspiegel: een jeugd zonder vader en met een erg afstandelijke moeder. Vanzelfsprekend kan ze ons enkel toelaten in haar bewaarde herinneringen, doorheen het boek komen we tevens meer en meer te weten over zaken die niet opgeslagen zijn in het geheugen van Minnie Panis.

Minnie blijkt een dame met karakter en ik heb meermaals geprobeerd om haar gezicht voor de geest te halen. Ik weet niet hoe het komt, maar ik zag telkens Britt Valkenborghs voor me. Misschien komt het door dat zwarte haar…

‘De consequenties’ is zo’n boek waarvan de eindjes uiteindelijk aan elkaar geknoopt kunnen worden én tegelijk bijzonder veel vraagtekens achterlaten. Zeker een leuke opener voor 2016, alleen denk ik dat ik dit jaar nog romans zal lezen die mij meer raken.

‘De consequenties’ holderdebol.comder kopen?