Pogingen iets van het leven te maken

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar

Normaliter staat hierboven altijd ‘Een boek van …’ met dan de naam van de auteur. Enerzijds klopt dat wel, want de 83 1/4 jarige Hendrik Groen schreef dit geheime dagboek. Maar we weten allemaal dat Hendrik Groen voor de Nederlandse bevolkingsdienst niet bestaat – of toch alleszins niet deze Hendrik Groen.

Hendrik Groen

Het internet zou het internet niet zijn zonder gespeculeer over wie dit komische dagboek nu écht schreef. Namen als Herman Koch, Arnon Grunberg en Paulien Cornelisse worden genoemd. Allemaal mensen van wie ik ooit al boeken las en ik kan me bij elke verdachtmaking wel iets voorstellen. De meest hilarische insinuatie moet toch wel onderstaande zijn: mijn goede vriend en ook wel de technische man achter deze blog Geert blijkt gelijkenissen te vertonen met de heer Groen. Stel. Je. Voor.

Screen Shot 2016-03-19 at 20.19.17

Gemakshalve zal ik op mijn verzamelpagina leuke boeken gewoon Hendrik Groen als auteur vermelden, ooit corrigeer ik dat dan als de ware identiteit van de auteur lekt.

Maar wie is Hendrik Groen? De man woont in een Amsterdams bejaardentehuis en omdat hij niet altijd luidop durft zeggen hoe hij over zijn klagende en zagende medebewoners denkt, begint hij een dagboek. Daarin pent hij dagelijks stukjes neer die bol staan van de humor, en vaak tevens van de maatschappijkritiek. Ik kan alleen maar hopen dat ik op die leeftijd ook nog zo lucide zal zijn…

Hendrik maakt goede vrienden en samen vormen ze de hechte Oud Maar Niet Dood club: Evert, Graeme, Edward, Grietje, Eefje en Hendrik zelf. Later komen daar nog de immer lekker kokende Rita en Antoine bij. Om beurten organiseren ze daguitstapjes die schril contrasteren met de gangbare praktijken voor senioren – denk aan een bustrip of een Rijnreisje. Hoezeer ze ook genieten van het casino, de kookworkshop, het schildersatelier of het vogelpark, de club blijft niet van leed gespaard: amputatie, Alzheimer en erger.

Bijna letterlijk lach en traan. Maar zolang ze wijntjes kunnen drinken en frituurfruit – wat een mooi woord voor bitterballen – kunnen eten, overheerst het lachen.

Wegens extreem drukke tijden duurde het meer dan een maand vooraleer ik dit boek uitlas, door die korte dagboekfragmenten leende het zich daar overigens perfect toe. Ik koop het vervolg zeker, binnen een maandje of drie, want ik lees niet graag vervolgboeken meteen achtereen.

Tot slot nog even meegeven dat ik een zwak heb voor van die lange titels met een tikkeltje humor erin, alleen al daarom zou ik Hendrik Groen lezen. Maar ook De 100-jarige man die uit het raam klom en verdweenDe zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje of De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door.

 

‘Pogingen iets van het leven te maken’ holderdebol.comder kopen?

 

‘Zolang er leven is’ holderdebol.comder kopen?

 

1 thought on “Pogingen iets van het leven te maken

  1. Als je een zwak hebt voor boeken met lange titels, moet je beslist eens “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” van Mark Haddon eens lezen. Een heel leuk boek, geschreven vanuit het perspectief van een 15-jarige autistische jongen. Grappig en aandoenlijk tegelijk.

Comments are closed.