Problemski hotel

Een boek van Dimitri Verhulst

Na mijn eerste horrorervaring met Godverdomse dagen op een godverdomse bol en een betere Verhulstbeleving met De zomer hou je ook niet tegen ben ik met ‘Problemski hotel’ aan mijn derde boek van deze auteur toe. Dit verhaal kreeg ik opnieuw cadeau via de Verborgen parels app. Waarvoor dank, de Bib!

Problemski

Dimitri Verhulst schreef dit boek in 2003, het hoeft echter geen betoog dat het thema – meer bepaald asielzoekers – nog steeds brandend actueel is. Hij verbleef bij wijze van research een week in het gesloten asielcentrum van Arendonk en dat voel je. Ik ben ervan overtuigd dat het quasi onmogelijk is om zo’n treffende portretten te schetsen van individuen die wij vooral kennen uit de media – denk aan alles wat we recent gezien of gelezen hebben over de asielcrisis en de Syrische vluchtelingen: mensen die wandelend de grens oversteken, slapen in Brusselse tentenkampen, …

Verhulst vertelt vanuit Bipul Mansi, een Indische persfotograaf. Geen sociale verstekeling dus, maar een man met een carrière in zijn thuisland. Bipul kijkt met een slimme blik naar wat er rondom hem in dit vreemde Belgenland gebeurt en hoe zijn medebewoners in het asielcentrum wachten op de bewuste brief die hen al dan niet uitwijst.

Blijkbaar is ‘Problemski hotel’ intussen verfilmd door Manu Riche en een paar weken geleden in prèmiere gegaan op Film Fest Gent. Iets wat mij volledig ontging.

Tot slot nog een detail over de cover: ik vind het vrij vreemd dat de naam van de auteur afgaand op de grootte van het lettertype belangrijker is dan de titel van het boek. Alsof het niet om het eigenlijke verhaal gaat, maar om de persoon die het geschreven heeft. Verder hou ik wel van covers die je pas na het lezen kan duiden, zo ook met de vlieg.

‘Problemski hotel’ holderdebol.comder kopen?