Melting pot

Een boek van Guido Everaert en Karin De Bruyn

De man met de scherpe pen en de vrouw met de scherpe blik – ook wel Guido Everaert en Karin De Bruyn – maakten samen een boek. Dat kan alleen maar een boeiend eindproduct opleveren, denk ik dan. Voor Guido is het zijn tweede (na een debuut over Storytelling), voor Karin (vermoed ik) het eerste – al werkt zij wel bij een uitgeverij en is de stiel der boeken maken haar dus niet vreemd. Tijdens de Boekenbeurs koop ik hun gezamenlijk project al op de stand van Luster, maar dat houdt mij niet tegen om een paar weken later toch nog naar de Melting pot boekvoorstelling bij Mama Matrea te gaan. Bedankt trouwens voor de uitnodiging, beiden!

melting-pot-de-wereld-kookt-in-belgie-guido-everaert-boek-cover-9789460581489

Guido interviewde twintig culinaire talenten van niet-Belgische origine die in ons land koken of toch zeker professioneel met voeding bezig zijn, Karin fotografeerde deze mensen en hun werkomgeving. Bekende namen zijn de IJslander Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir in Ieper of Marcello Ballardin (met Braziliaans en Italiaans bloed) van Oak in Gent. Maar evengoed praatte hij met Sergej en Mohammed, twee werknemers van De Eetwinkel in Destelbergen. ‘Melting pot’ vertelt hun verhaal en trakteert de lezer na elk interview op een resem culinaire adressen in buiten- en binnenland.

Waarom gaf ik het boek vijf sterren op goodreads?

Niet omdat ik Guido en Karin een beetje ken. Wel omdat…

  • ‘Melting pot’ oprecht goed geschreven is.
  • de afwisseling tussen bekende en minder bekende namen klopt.
  • ik via de portretten enkele nieuwe talenten uitgebreid ontdekt heb, in het bijzonder in Brussel en z’n buurt. Ik denk hierbij aan Toukoul, L’Oriento, Forcado.
  • ook hun aan te raden adresjes de moeite waard en soms een bevestiging zijn.
  • het eerlijke verhalen zijn, geen gratuite Assepoesters.
  • de lay-out met foto’s van Karin en illustraties van broers Stef en Jef fris aanvoelt.
  • ik een warm gevoel vanbinnen kreeg – een beetje soft, I know – tijdens het lezen.

Toukoul

Tijdens de boekvoorstelling brengen ze twee van de twintig naar voor: Mama Matrea als locatie van het gebeuren en Caracas, een supermarkt waar je Zuid-Amerikaans kan eten en kopen, via hun mobiele keuken. De mojito’s geshaket door de Boliviaanse Sandra Delgadillo-Porcel en de taco met rund-met-alle-groentjes-en-al met Caracas-liefde bereid hebben absoluut gesmaakt.

Aan iedereen die van het leven, uit eten, diverse culturen en impulsen houdt: ontdek hoe de wereld kookt in België, lees ‘Melting pot’.

‘Melting pot’ holderdebol.comder kopen?