BOOK BURNING – Pieter De Buysser en Hans Op De Beeck

Mijn eerste kennismaking met CAMPO op de locatie CAMPO Nieuwpoort (formerly known as Nieuwpoorttheater) was aangenaam. Een mooi pand, een mooie bar, een mooie zaal.

Ik meld ons aan, we krijgen twee stickertjes en tegen iets over 20u30 mogen we de zaal binnen om een ongenummerd plaatsje uit te zoeken. Het wordt behoorlijk achteraan op de nogal steile tribune. Maar het zicht op het schouwtoneel (podium is hier niet aan de orde wegens gewoon de grond) bevalt.

Met de manspersoon Pieter De Buysser gaat het niet om een eerste kennismaking. Sinds zijn luisterspel De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken) in Babel op Klara ben ik fan. Hij betoverde mij telkens op weg naar huis met zijn subtiel politieke fabel. Ook tijdens Klara in deSingel met livemuziek. Vandaar dat ik niet lang twijfelde om tickets te bestellen voor BOOK BURNING.

© Ann Vijverman | www.campo.nu

© Ann Vijverman | www.campo.nu

Waar het verhaal dit keer over gaat, wil ik niet kwijt. Sebastian, Tilda, een poes, een kist. Pieter De Buysser doet waar hij zo goed in is: hij vertelt. Tijdens het vertellen krijgt hij de ondersteuning van wat muziek en een bijzondere kist – een creatie van Hans Op De Beeck die tevens in de aankondiging staat. Eerst gesloten en in de loop van de voorstelling wint de rol van de kist meer en meer aan belang. Schuifjes klappen open, attributen worden uitgesteld, steeds in perfecte balans met en als versterking van de woorden van Pieter.

Aan de lippen hangend luisterde ik naar BOOK BURNING. Alleen. Tja. Ik weet niet. Mijn toch quasi hemelshoge verwachtingen werden niet volledig ingevuld. Ik vergelijk uiteraard te veel met Meneer Afzal, want daar vond ik de politieke verwijzingen net iets subtieler. Het voelde voor mij persoonlijk bij momenten iets te – welk woord zou ik gebruiken – moraliserend of propagandistisch aan. Zij die mij kennen weten dat ik daar een bloedhekel aan heb. En aan te zweverig – dit geheel ter zijde en dus los van dit theater.

Desalniettemin zal ik dit jaar zeker zijn eerste roman De keisnijders lezen.