Storytelling – Verhalen maken merken

Een boek van Guido Everaert

De uitnodiging voor zijn boeklancering geraakte door een foutje van de firma niet tot bij mij. Ter compensatie beloof ik Guido om op de Boekenbeurs – die hij achteraf in zijn De Morgen column als een troosteloze, vervelende ervaring omschreef – Storytelling te kopen. Hij gaat tijdens de openingsavond zo op in zijn gesprek met Jef Staes dat ik de kans niet krijg om er een gesigneerd exemplaar van te maken. Geen erg!

Storytelling

Guido Everaert vult zijn dagen ondermeer met bloggen en columns schrijven voor De Morgen. Het eerste doe ik ook, het tweede niet – zij het wel dingen over eten voor DM City. Dat schept dus een band. Vooral virtueel, maar soms loop ik hem ook wel levend tegen het lijf. Ik geef toe dat het niet eenvoudig is om een boek te beoordelen van iemand die je kent, hetzelfde ervaar ik met de restaurants van chefs waar ik mee communiceer.

Guido geeft zichzelf vijf sterren op Goodreads. Typisch Guido, denk ik dan. Van mij krijgt hij er vier. Omdat hij wat kapstokken meegeeft, omdat hij zichzelf meerdere malen relativeert en omdat hij verdomd vlot kan pennen.

Een eerste les die ik meeneem uit zijn boek is om bij het schrijven van een verhaal nooit met de titel te beginnen. Touché! Dat doe ik persoonlijk altijd en ik moet toegeven dat ik die achteraf ook nog zelden wijzig. Omdat de WordPress CMS het in deze volgorde aanbiedt, omdat ik misschien over eerder omschrijvende dingen schrijf (zoals restaurants, boeken of tentoonstellingen). Doorheen de jaren zijn mijn blogposts minder en minder persoonlijk geworden: quasi nooit meer vertrekkend vanuit gevoelens of observaties. Guido zit net anders in elkaar. Hij heeft een basisgedachte in zijn hoofd, schrijft daar een verhaal rond en rondt af met een titel.

Ooit – ondertussen meer dan twee jaar geleden, ik checkte het in mijn mailbox – kreeg ik een e-mail van Guido met als subject “een drama!”. Hij liet mij toen weten dat hij mijn blog niet meer met zoveel interesse las, dat de peps er naar zijn aanvoelen uit was. Slik! Deukje in mijn ego. Desalniettemin de noodzakelijke prik om bloggewijs even te herbronnen. Nog steeds denk ik regelmatig als ik een stuk post: ‘Hier zou Guido niet tevreden mee zijn…’. In de meeste gevallen post ik dan toch, weliswaar met een zucht en een foert.

Als tweede observatie vind ik het enigszins jammer dat hij pas de laatste tien à twintig bladzijden specifiek op dat bloggen en de digitale distributie ingaat. Voor mij mocht dat een substantiëler onderdeel van zijn boek innemen.

De derde takeaway staat in de conclusie van Storytelling: leg dit boek aan de kant en schrijf, schrijf, schrijf. Grijp er misschien later eens naar terug en bel mij op als je er over wil praten. Een telefoonnummer toevoegen zou dat laatste nog waarachtiger maken…

Tot slot: laat Guido nu net te gast zijn op onze (ons = iMinds Media Innovatie Centrum, kortweg iMinds MiX, oftewel mijn werkgever) volgende editie van de City MiX reeks, meer bepaald Antwerpen MiX. Komende dinsdag 16/12/2014 organiseren we een avondje rond storytelling. Tim Verheyden – journalist, Koppen-presentator en auteur van het boek How To Story (over storytelling voor journalisten) – gaat een gesprek aan met Guido Everaert.

Iedereen welkom! Gewoon even registreren en afkomen naar WASBAR Antwerpen.

‘Storytelling – Verhalen maken merken’ holderdebol.comder kopen?

 

1 thought on “Storytelling – Verhalen maken merken

  1. Toevallig dinsdag dit boek gekocht :) ik zag het liggen in de boekhandel en leek me interessant. Zondag vertrek ik op vakantie en dan ga ik het lezen :)

Comments are closed.