Het leven gezien van beneden

Een boek van Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst en Elise Descamps, je mag het gerust een haat-liefde-verhouding noemen. Na Godverdomse dagen op een godverdomse bol, De zomer hou je ook niet tegen en Problemski hotel sla ik met ‘Het leven gezien van beneden’ mijn vierde Verhulst open.

Ik lees het boekje op enkele dagen uit. Dat zijn mijn inziens niet meteen credits voor de auteur, gezien het slechts om een 150tal pagina’s gaat. Komt daar nog eens bij dat een heel deel van de bladzijden slechts half gevuld zijn door de ultrakorte hoofdstukken.

Deze hoofdstukken vertellen wars van enige chronologie stukken uit het leven van Liliya Dimova in het Bulgaarse Sofia. Van haar geboorte tijdens de Tweede Wereldoorlog in een aristocratisch nest, over haar – op termijn erg vrije – huwelijk met schrijver en later (gedwongen) journalist Anton Cherkezov tot haar dagen als lustige weduwe met een voorliefde voor literatuur. Net om die reden veegt ze letterlijk haar gat aan de door de Sovjets gepromote boeken van Nobelprijswinnaar Michail Sjolochov.

Het kleine protest van Liliya en Anton charmeert: haar bijzondere toiletpapier en het geduld waarmee Anton zijn duiven traint om stront op standbeelden van communistische machtshebbers te droppen. Ook auteur Verhulst laat geen gelegenheid onbenut om de Sovjetstaat in z’n blootje te zetten en dat resulteert in een vermakelijk boek(je).

 

‘Het leven gezien van beneden’ holderdebol.comder kopen?