De buitenkant van Meneer Jules

Een boek van Diane Broekchoven

Ik heb zo het gevoel dat ik het de komende maanden meermaals zal mogen zeggen. Bij deze dus: bedankt aan de Bib voor de Verborgen parels, dat zijn 15 gratis e-books in een iOS (en ook wel Android) app. En niet zomaar de minste boeken, want het bibliotheek-personeel én het brede publiek mocht stemmen en op die manier is de top 25 een selectie van 15 gratis e-books geworden. Waarvoor dank!

Jules

Van de 15 boeken had ik er al 2 gelezen, namelijk Woesten en Joe Speedboot. Dat betekent dat ik er nog 13 te gaan heb en afgaand op de omschrijvingen is er geen enkel dat ik instant van mijn ’to read’ lijst wil verwijderen. ‘De buitenkant van Meneer Jules’ is het eerste boek dat ik als verborgen parel wil ontdekken en het blijkt bijna een kortverhaal van 57 digitale pagina’s te zijn. 57 bijzonder mooie pagina’s wel!

*spoiler alert*

We stappen binnen in het leven van het bejaarde koppel Jules en Alice. Alhoewel. Het leven van Alice, want al na enkele pagina’s blijkt dat Jules zonet overleden is en voornamelijk een belangrijk deel uitmaakt van het decor en Alices herinneringen.

Het lukt Alice niet om meteen afscheid te nemen en de overlijdensmachine van begrafenisondernemer en treurende familieleden in gang te zetten. Daarom stelt ze dat noodzakelijke telefoontje naar hun zoon Herman nog even uit. Tot na het ontbijt, haar bad, het dagelijkse schaakmoment met hun autistische buurjongen David die mee wordt betrokken in het uitstelgedrag van Alice. Op het eind van het verhaal is er nog steeds geen telefoontje gepleegd en Diane Broeckhoven laat de lezer in het ongewisse achter over hoe lang de buitenkant van Meneer Jules nog op die bank zal zitten.

Een intiem verhaal waarbij je niet anders kan dan aan je eigen grootouders denken.

‘De buitenkant van Meneer Jules’ holderdebol.comder kopen?