Maan en zon

Een boek van Stefaan Brijs

Er zijn niet veel auteurs van wie ik al alle boeken las, behalve dan misschien bij debutanten zoals Kris Van Steenberge met Woesten. Van Stefan Brijs las ik dus alles: De engelenmaker, Arend, Post voor mevrouw Bromley en nu zijn nieuwste ‘Maan en zon’. Voor de boekvoorstelling in de Vooruit kocht ik een ticket, maar uiteindelijk paste ik toch. Een vriendin en tevens ex-buurvrouw van Stefan Brijs ging wél en dat leverde een gesigneerd exemplaar met persoonlijke boodschap op. Bedankt voor het uitlenen, Anne!

maan en zon

2015-10-31 17.28.45

Wat ik bewonder aan Stefan Brijs is dat zijn boeken zich telkens in een totaal andere setting, tijdperk en nu zelfs werelddeel afspelen. De Engelenmaker en Arend liggen het dichtst bijeen en bij België anno 2015, voor Mevrouw Bromley keert hij terug naar de Eerste Wereldoorlog en nu sleept hij de lezer mee naar Curaçao. Voor mij echt een verrassing! Even sla ik aan het Googlen om te checken of Stefan Brijs toch geen Nederlander is van oorsprong, want het ligt net iets logischer om een koloniale link als vertrekpunt van een roman te kiezen. Maar neen: de heer blijkt gewoon in Genk geboren en dat vermoedde ik eigenlijk al aangezien hij de vroegere buurman van mijn vroegere buurvrouw is – hihi, maak ik het té complex?

Een boek dat ik op minder dan een week uitlees, heeft mij doorgaans volledig mee. Heel af en toe ben ik dan nog eens negatief wegens te veel in de categorie ‘flutromannetje’, dat is bij Stefan Brijs echter helemaal niet aan de orde. Hij belicht het leven van de zwarte pater Daniel op Curaçao en dat van zijn beschermeling Max. Ik hou ervan om via fictie voor mij persoonlijk onderbelichte delen van de wereldgeschiedenis te ontdekken. Hoe een koloniaal tijdperk uitfaseert of eindigt bijvoorbeeld, al heb ik ook Gangreen van Jef Geeraerts ooit wel gelezen toen ik nog niet over elk gelezen boek blogde.

Zeker lezen, deze ‘Maan en zon’! En mocht je je afvragen waarnaar de titel refereert, ik kan je alvast zeggen dat je dat in de eerste bladzijden van het boek al te weten komt…

‘Maan en zon’ holderdebol.comder kopen?