De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Een boek van Jonas Jonasson

Vijf welverdiende Goodreads sterren voor dit topboek. Meer zelfs: zes, zeven, acht, moest dat tot de mogelijkheden behoren… Wat mij betreft de fijnste en wellicht ook de absurdste roman die ik dit jaar en misschien wel de jaren daarvoor gelezen heb.

2013-09-08 10.58.19-1

De Zweed Allan Karlsson besluit op zijn 100ste verjaardag om lak te hebben aan de festiviteiten die het bejaardentehuis voor hem organiseert. Wegens geen zin in dat gedoe – gevoed door een stevige antipathie voor zuster Alice – klimt hij door zijn raam en verdwijnt. Met een heuse opsporingsactie van de politie tot gevolg.

Allan blijkt tevens een talent te bezitten om in de meest bizarre situaties te belanden en zich ondanks de hachelijkheid ervan telkens kranig overeind te houden. Medelijden voel je nooit voor deze hoogbejaarde man, eerder een zeker ongeloof. In het bijzonder als tussendoor zijn levenswandel – inclusief zijn merkwaardige impact op de wereldgeschiedenis – aan bod komt.

De knotsgekke en hilarische lotgevallen van Allan Karlsson en zijn kompanen vervelen geen moment. Ik denk om de één of andere reden vaak aan Giovanni in Lilyhammer en zeg dus  tegelijkertijd dat ik van dit boek misschien toch een film zou kunnen verdragen. Deze blijkt overigens in de maak te zijn.

Topboek! Gewoon lezen!
Bedankt aan collega Lode om het uit te lenen…

‘De 100-jarige man die tralala’ holderdebol.comder kopen?

 

2 thoughts on “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

  1. Heb ook enorm genoten van dit boek en leen het ook telkens aan vrienden en kennissen uit zodat ze het ook eens lezen.

Comments are closed.