Zomerhuis met zwembad

Een boek van Herman Koch

>> Spoiler alert! Aan zij die het boek nog willen lezen: Stop hier… En bij deze ook mijn excuses richting Kathy.

Herman Koch doet het weer. Een licht verteerbaar boek schrijven dat bulkt van de zwartgalligheid. Eenvoudig taalgebruik dus troef in deze paginaverslinder. In tegenstelling tot Het diner weet je als lezer meteen dat het hoofdpersonage er een op z’n zachtst gezegd eigenaardige levensvisie op nahoudt. Je ziet dadelijk de merkwaardige beroepsethiek van huisarts Marc Schlosser in.

Een korte samenvatting van het boek kunnen jullie all over the web vinden. Maar mij intrigeerde voornamelijk het begin en het einde. Beide quasi identieke passages, meer bepaald het gesprek tussen Marc en acteur Ralph Meier aan het sterfbed van die laatste. In deze conversatie vraagt Ralph om haar zijn excuses aan te bieden. Waar je bij de aanvang van het boek nog instinctief aan overspel denkt, weet je naar de plot toe dat het echter om Julia – de oudste dochter van het hoofdpersonage – gaat. De bekende acteur geeft uiteindelijk toe te weten wie Julia aanrandde tijdens een zomerse avond op het strand. Hij wijst – ingefluisterd door z’n zoon Alex – de onderhoudsman van het zomerhuis als schuldige aan.

De vraag blijft of Ralph de waarheid vertelt. De vraag blijft of Marc terecht manueel dodelijke kankercellen in z’n lichaam uitzaaide. De vraag blijft hoe ver iemand mag gaan om z’n kind te verdedigen?

‘Zomerhuis met zwembad’ holderdebol.comder kopen?