Koreaans barbecuen met MOKJA!

Wanneer er – via een omwegje – een uitnodiging voor de persvoorstelling van MOKJA! in mijn mailbox valt, ben ik meteen geprikkeld. Een nieuw Koreaans cateringconcept, én dan nog voorgesteld op een locatie die voor minstens evenveel prikkels zorgt: Studiomie in de Gentse Bomastraat. Ik teken present, mijn meneer ook!

Eerst de locatie: Studiomie is het werk van interieurmadam Mieke De Maeyer en houdt een woonhuis, een bed & breakfast en een eventlocatie in. Toppertje! Ik mijmer instant over gelegenheden om deze plek zelf af te huren – zowel in de professionele als de privésfeer.

studiomie-08

Foto: Studiomie

De rode, ronde tafels met ingebouwde barbecuestellen en krukjes eromheen onderstrepen meteen het onderwerp van de avond: BBQ op Koreaanse wijze. We maken een praatje met Ae Jin Huys, de dame achter MOKJA! die een met haar mobiele formule inmiddels vaste plaatsafspraken heeft met Studiomie en Eetavontuur.

MOKJA!

Foto: www.mokja.be

Na een cocktail met Koreaanse brandewijn, gember en een peerschijfje door Jigger’s (waar ik wegens alcoholdieet voor pas), placeert de knappe Ae Jin een kort woordje. Inmiddels nip ik van een Isis frisdrank met cranberrysmaak; mijn wederhelft van een biologisch biertje. We worden uitgenodigd om van proefondervindelijkheid te doen en installeren ons met vier rond een vuurtje. Dat proeven moet overigens in shifts gebeuren, want er zijn meer aanwezigen dan krukjes. De obers blijken nog niet echt proefgedraaid, waarvoor de gastvrouw zich overigens uitvoerig excuseert.

Bij deze excuseer ik mij trouwens op mijn beurt voor de slechte (iPhone) foto’s hieronder. Het was donker, enkel dat kan ik inbrengen als argument ter verdediging.

2013-09-16 20.44.28-1

2013-09-16 20.55.30

Na een tijdje is de tafel gevuld met:

  • metalen kommetje met rijst (per persoon)
  • daarop schaaltje met buikspek, gemarineerde ribeye, octopus en venusschelpen (per persoon)
  • schaal met sla en andere bladen die ik niet kan thuisbrengen, maar waarvan de attente Ae Jin mij intussen op de hoogte bracht dat die perilla heten
  • banchan – typische bijgerechten – waaronder kimchi (gefermenteerde kool), komkommer en zeewier
  • pikante dipsaus
  • tools: tang, stokjes, lepel

Het behoeft geen uitleg dat wij net wel wat verduidelijking kunnen gebruiken bij deze manier van eten. De sympathieke Ae Jin grapt als ze het antwoord op een vraag schuldig moet blijven dat ze eigenlijk meer Gents dan Koreaans is. Tegelijk informeert ze ons dat je wat groen in de hand neemt bij wijze van wrap en dan achtereenvolgens rijst, vis / vlees van op de grill en dipsaus of zo als extra smaak stapelt. Het blad eet je na het oprollen in één hap op. Tussen deze groene wraps in proef je van de banchan.

Koreaans barbecuen is samengevat licht en bovenal gezellig om in gezelschap te doen! Ik kan mij voorstellen dat het na een paar van de bijhorende shotjes soju zelfs nog een schepje gezelliger wordt. Fascinerend trouwens om te zien hoe de octopus verschrompelt en hoe de venusschelp openpopt op de rooster. Gezien cook-it-yourself zoals fondue, gourmet en raclette populair blijft, is hier wellicht een eetmarkt voor. Denk aan mensen die wel van het idee houden, maar de zware verteerbaarheid van voorgenoemde wat beu zijn. Teppanyaki staat bijvoorbeeld tegenwoordig steeds vaker op de kaart van traiteurzaken. De sprong van Japan naar Korea is klein.

Waar MOKJA! de kolen heet maakt, vind je in hun agenda.

Veel succes gewenst, Ae Jin! Say kimchi… :)