A speech of cake

Public speaking made easy
Een boek van Peggy Richie

Een aantal weken geleden volgde ik een presentatietraining. Op mijn evaluatiegesprek had ik dat aangehaald als te ontwikkelen punt. Na nogal wat jaren werkervaring weet je dat daar meestal niets van in huis komt. Vandaar ook mijn verwondering dat ik ineens de uitnodiging kreeg… Waarvoor dank, baas!

Speech of cake

Onderweg naar trainingen zeg ik meestal twee dingen: “Hopelijk is het geen Nolleke!” (denk aan Het Eiland) en “Ik zal niet al te veel van mezelf vrijgeven, dat ze dat maar niet denken…”. Na twee dagen in een kleine groep voelde ik mij nog steeds comfortabel. Meer zelfs, ik loop echt met het gevoel dat ik iets geleerd heb.

De laatste weken heb ik (soms tot ergernis van zij rondom mij) meermaals naar deze opleiding verwezen. Omdat Peggy Richie naar mijn aanvoelen ver weg bleef van het traditionele discours dat een trainer zo typeert.

Ik heb vooral geleerd dat ik luider moet spreken, mijn handen eerder net onder mijn borsten dat voor mijn schaamstreek moet houden en in mezelf moet geloven.

Fair enough, handig ook dat je dat nog allemaal eens naleest in haar boek! De algemene leerpunten uiteraard, niet die van mijn persoonlijk…