Flemish Food Fest

Wat een week, wat een weekend… Druk, druk, druk! Professioneel en privé. Gelukkig nam ik ruimschoots de tijd voor Flemish Food Fest: zaterdag opbouw, zondag fest zelf en daarna afbouw. Ik keek er eerlijk waar al maanden naar uit en nu zo – al bloggend en lichtjes zonverbrand vanuit mijn zetel – tevens tevreden op terug.

Precies op het middaguur kwamen we aan op DOK, ikzelf langs de medewerkerscaravan en mijn gezelschap via de publieksingang (inclusief wachtrij en dus cava om de pijn te verzachten). In ruil voor een toegangsticket van € 30 krijg je 15 bonnetjes van € 2. Daarnaast kun je ook DOK-bonnen kopen voor drank aan de vaste standen. Misschien wat verwarrend voor nieuwkomers op de site, maar niet voor ons dus.

Het eetaanbod bestaat uit 15 restaurants die elk een grill ter hunner beschikking krijgen om een culinair hoogstandje te bereiden. Aan alle gerechten hangt het bijzonder democratische prijskaartje van € 4. In totaal heb ik 7 bordjes geproefd: de line-up.

IMG_9044

Venkel met barbecuesaus
door Veranda, Berchem

IMG_9048

Sardines
door Neptune, Brussel

IMG_9049

Komkommer, peterselie, look, brood
– door De Vitrine, Gent

IMG_9056

Burger met varken aan ’t spit
– door ’t Oud Gemeenthuis, Hansbeke

IMG_9062

Papillot van bouchotmosselen, den, zeekraal, lenteui en radijs
– door Dôme, Antwerpen

IMG_9068

Toast met gerijpt rundsvlees
– door Tête Pressée, Brugge

IMG_9080

Aubergine met sesam
door Table d’Amis, Kortrijk

Je merkt ongetwijfeld dat mijn beschrijvingen van de gerechten nog summier zijn. Dit omdat het geen sinecure was om uit te vogelen welke chef / welk restaurant aan welke grill stond. Bekende gezichten, koksjassen, T-shirts, … waren dankbare infobronnen. Het was dus een kwestie van de chefs en hun helpers uit te horen, maar met zoveel volk en bijgevolg nogal hectische situaties werd dat steeds minder evident tot quasi onmogelijk. Meteen valt het contrast op met geoliede / ‘afgelekte’ food events à la Culinaria of Gent Smaakt. Maar we zijn hier voor rock & roll kitchen, niewaar?

IMG_9074

Dorst? Drinken en proeven doe je rond de Beergarden als je van iets anders houdt. Wij proeven er op aanraden van Daan uit Veranda de Amfora van Wouter De Bakker: een wijn die even in een kruik bewaard wordt en tot mijn grote vreugde naar geuze neigt. Een ongewone smaak, maar wij zijn na een paar slokken al fan!

IMG_9051Verder proef ik nog van de ‘Lous Grezes – Grandiose 2011’ rosé die ver weg blijft van de traditionele roséwijn, doch eveneens bevalt. Ook het Zennebier van Brasserie de la Senne en de PMPRNL van Brouwerij Jessenhofke gaan goed binnen. Tot slot proeven we nog een bijzondere Italiaanse witte wijn van Wijnfolie waarover de dame ons vertelt dat hij bij blind proeven eerder als rood bestempeld zou worden wegens met druivenpellen erin gerijpt – of zo, ik ben zo hard geen wijnkenner.

Wat valt er anders nog te beleven? Er is een markt met biologische en streekproducten: groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden, honing, …

IMG_9081

Verder zorgt Cirq voor animatie: een wortel die gillend wegloopt voor twee konijnen, het kleinste café, … De Propere Fanfare van de Vieze Gasten en nog een mini-harmonie in grandioos verscheidene maten ‘marcellekes’ als muzikale noot niet te vergeten. Zij staan in voor het lichtere werk naast de geplande rockbands (The Future Dead, Shylips, They Invented Nebraska, The Woods, Idiots) die aan mij voorbij gaan. Net zoals de lezingen trouwens, het is té druk en té zonnig om mij daar gemotiveerd voor te krijgen.

IMG_9077

Kortom een dag boordevol leuke mensen, topbordjes, vers ontdekte drankjes en oer-Gentse sfeer. De Flemish Foodies zijn hotter dan de verzamelde warmte van die 15 grills. Sowieso hebben ze nogal wat mensen ontgoocheld met hun net iets te prominente wanorde, hun lange wachtrijen en hun nogal snel uitverkochte eetaanbod… Voor mij was het echter een veelbelovende eerste editie die ondanks de gebruikelijke opstartpijntjes zo hard naar meer smaakt!

Dankjewel, Kobe! Dankjewel, Olly! Dankjewel, Jason!
Ook voor mijn nieuwe slaap-T-shirt…

IMG_9086