Vrijheid

Een boek van Jonathan Franzen

Lang geleden dat ik nog zo tergend lang over een boek deed… Ergens midden juli begon ik te lezen in ‘Vrijheid’ op de terugweg van de Ardèche en midden september sloeg ik pas de laatste van de 589 bladzijden om!

*spoiler alert*

Nochtans vertelt Jonathan Franzen een mooi – maar lang – verhaal over een soort van levenslange driehoeksverhouding. Vanuit verschillende vertelstandpunten, ook bijvoorbeeld de zoon van twee elementen uit de driehoek. Met tevens aandacht voor bergtopmijnbouw, vogels – in het bijzonder de azuurzanger (tevens het gevederde diertje op de cover) en veel knipogen naar reële thema’s zoals de Amerikaanse politiek en protestbewegingen.

En dan op het einde. Een happy end.
Ze leefden nog lang en gelukkig, of het heeft er toch alle schijn van.

‘Vrijheid’ holderdebol.comder kopen?