Hard hart

Een boek van Ish Ait Hamou 

Ik ben into hiphop. Misschien niet meteen iets wat je van mij verwacht, maar ik hou van (dansen op) die muziek. Iets wat je misschien ook niet meteen verwacht van hiphopper Ish Ait Hamou – vooral bekend van So You Think You Can Dance – is dat de man tevens romans schrijft. Zijn debuut ‘Hard hart’ ging vrij hard, wekenlang in de boekentop.

hard hart

Het verbaast mij enigszins dat Ish Boston kiest als kader voor zijn debuut. Wanneer het hoofdpersonage in de eerste scène beslist om zijn liefdeloze jeugd te ontvluchten door naar de universiteit in Boston te trekken, denk ik instinctief dat het om een Vlaming gaat die daarheen verhuisd is. Ik besef maar geleidelijk aan dat die protagonist Tom Macleigh heet, zijn moeder apathisch naar Oprah Winfrey staart en zijn nieuwe stad op slechts een paar uur treinen van zijn thuis ligt. Bedankt voor het verrassingseffect, Mr Ait Hamou!

*spoiler alert*

Ik vind de manier waarop hij het verhaal opbouwt erg geslaagd. Hoe het beeld van een verlegen Tom die erin slaagt om zijn op-het-eerste-zicht-verliefdheid (eigenlijk op-het-eerste-gehoor-verliefdheid, wegens instant gevallen voor haar stem) te verzilveren geleidelijk aan aangetast wordt… Vanwaar komt die vreemde woede-aanval ineens op restaurant met zijn bejaarde buurman? Hoe kan hij zichzelf plotseling zo verliezen? Hoewel je voelt dat er iets grondig scheef zit, blijft het slot hard aankomen.

Toch iets wat me van het hart moet: doorheen het boek ben ik zeker op vier à vijf fouten gestoten die blijkbaar niemand bij het overlezen zijn opgevallen. Het gaat in bijna alle gevallen om een woord te veel of te weinig. Geen ramp uiteraard, maar het stoort mij wel en doorbreekt op die manier de leesflow te vaak. Het zou niet mogen.

‘Hard hart’ holderdebol.comder kopen?

 

2 thoughts on “Hard hart

  1. Ik heb Hard hart recent ook gelezen en ik was niet onder de indruk van deze zogenaamde “Verborgen Parel” uit de bib. Ik vind het een ongeloofwaardig verhaal, dat bol staat van de clichés en met een heel vreemde wending op het eind. Ik hou niet van de aforismen van Ish Ait Hamou en ik betwijfel of dit debuut ooit gepubliceerd zou zijn als het niet geschreven was door een van tv bekend jurylid van een danswedstrijd.

  2. Naar mijn mening is dit boek een echte aanrader.
    Het boek leest heel vlot. Hierdoor krijg je er niet genoeg van en wil je blijven verder lezen.
    Naar meer het einde vordert krijgt het boek een positiever verrassende wending.

Comments are closed.