Kalme chaos

Een boek van Sandro Veronesi

Zowat iedereen met wie ik het over ‘Kalme chaos’ had, reageerde met iets in de aard van “Er gebeurt niet zo veel, hé…”. Tja, en ze hebben gelijk ook. Al hield dit mij uiteraard niet tegen om het boek uit te lezen.

De voornaamste actie speelt zich af in het eerste hoofdstuk: protagonist Pietro redt een voor hem onbekende vrouw van de verdrinkingsdood en verliest op dat eigenste moment zijn eigen vrouw door een hartfalen. De rest van het verhaal vindt in hoofdzaak plaats voor de schoolpoort van zijn enige dochter Claudia. Hij belooft haar de eerste schooldag na het verlies van haar moeder voor de poort op haar te wachten en blijft dit dag na dag na dag doen. Vreemd genoeg lijdt Pietro niet; de mensen die hem opzoeken in deze schoolbuurt vertrouwen hem daarentegen wel hun persoonlijke leed toe. Met “We are accidents waiting to happen” uit een songtekst van Radiohead als rode draad doorheen het boek.

‘Kalme chaos’ maakte geen verpletterende indruk, al irriteert het evenmin. Alleen slaagt Veronesi er niet in mij naar die typische staat van leestrance te voeren. O ja, en preutse Elise vindt hem misschien net iets te plastisch in zijn seksscène(s).

‘Kalme chaos’ holderdebol.comder kopen?