Delivering happiness

A path to profits, passion, and purpose
Een boek van Tony Hsieh 

Geluk in een flesje, volgens Coca Cola.
Geluk in een (schoen)doos, volgens Zappos.com.

Delivering happiness vertelt het verhaal van CEO Tony Hsieh. Respect voor hoe hij als kind zijn ondernemerszin voor het eerst in de praktijk brengt met een regenwormboerderij. Respect voor hoe hij in 1999 als 26-jarige zijn bedrijf LinkExchange van de hand doet aan Microsoft voor $ 265.000.000. Respect voor hoe hij later – last but definitely not least – eerst als investeerder en later als Chief Executive Officer Zappos.com belichaamt.

Uit mijn vroegere werkervaringen kan ik mij ten gronde iets voorstellen bij het adjectief corporate. Vandaar wellicht dat de volgende 10 kernwaarden zo anders, misschien zelfs een tikkeltje sektarisch aanvoelen.

 1. Deliver WOW Through Service
 2. Embrance and Drive Change
 3. Create Fun and a Little Weirdness
 4. Be Adventurous, Creative, and Open-Minded
 5. Pursue Growth and Learning
 6. Build Open and Honest Relationships with Communication
 7. Build a Positive Team and Family Spirit
 8. Do More with Less
 9. Be Passionate and Determined
 10. Be Humble

[Vraag mij maar niet hoeveel het mij gekost heeft om al deze woorden met een hoofdletter te schrijven… Copyright is echter copyright!]

Een aantal anekdotes uit het boek zijn ondertussen wijdverspreid via artikels allerhande. Maar zijn #1 New York Times / #1 Wall Street Journal bestseller bevat voldoende extra om 244 pagina’s met een zekere animo door te nemen.

Al klinkt het voor een nuchtere meid als ik misschien toch allemaal iets te Amerikaans, iets te blablabla. Want – eerlijk is eerlijk – hoeveel bedrijven schakelen hun bedrijfsvisie quasi gelijk aan de algemene wereldvrede? Zappos is about delivering happiness to the world. Misschien ietsje te verregaand voor de gemiddelde Belgische onderneming, maar een snuifje Zapposisme kan voor diezelfde gemiddelde onderneming mijn inziens geen kwaad.

‘Delivering happiness’ holderdebol.comder kopen?

 

1 thought on “Delivering happiness

 1. Pingback: Ignore Everybody « elidesc says

Comments are closed.