Gelezen in 2017 – Te lezen in 2018

2017 was een uitzonderlijk leesjaar. Bij de start van het jaar nam ik mij voor om niet overmoedig te worden en voor mijn Goodreads Reading Challenge hetzelfde aantal als het jaar daarvoor als doel te stellen – meer bepaald 12 stuks, oftewel eentje per maand. Een grote maand later bleek dat het een uniek jaar zou worden: we verwachtten een baby – die op 10/10/2017 geboren werd, tot het mannelijk geslacht behoort en Georges heet. De eerste zes maanden van mijn zwangerschap was ik bijzonder moe en dropte mijn energielevel gevoelig. Dat hield nogal wat nadelen in, niettemin tegelijk ook één voordeel: ik rustte vaker en las in 2017 dubbel zoveel boeken als aanvankelijk gepland.

2017 was tevens het jaar dat mijn professionele werkplek naar De Krook verhuisde, de nieuwe bibliotheek van Gent. Dus nam ik mij boekgewijs voor om niet langer al mijn boeken te koppen (sorry, boekhandels), maar opnieuw lid te worden van de bibliotheek en mijn boeken drie verdiepen lager in De Krook te ontlenen. Dat deed ik sinds mei en ik moet zeggen dat mij dat vrij goed bevallen is. Tijdens mijn moederschapsverlof de afgelopen maanden ontdekte ik eveneens de buurtfilialen in Drongen en Mariakerke. Via de iOS app – die mij op een aantal punten overigens wel frustreert – kun je snel vinden welke boeken in welk filiaal beschikbaar zijn.

Al bij al ben ik dus tevreden over deze switch van boeken kopen naar ze ontlenen… Ik kon de boeken lezen die ik wou lezen en de populairste exemplaren kreeg ik tevens vrij snel vast door ze te reserveren – wat mij € 1,25 kost per stuk. Aangenaam neveneffect is de totale besparing van ongeveer € 350, dat is 24 boeken aan gemiddeld € 15 (€ 360) minus ongeveer 8 reservaties aan € 1,25 (€ 10).

En nu nog even over mijn favorieten. Dit jaar las ik bijzonder weinig boeken die mij minder lagen; ik was volgens mij gewoon zelf iets selectiever Als er dan toch medailles uitgereikt moeten worden, dan ziet mijn podium er als volgt uit:

Er waren eens een Belg, een Brit(se) en een Zwitser… En moge dat een leesvoornemen zijn voor 2018, om misschien iets meer internationale auteurs te lezen. Ik blijf wel écht graag in het Nederlands lezen (omdat ik zelf in mijn moedertaal schrijf), hier moet ik eventueel tevens een werkpuntje van maken. Al twijfel ik hierover. We zien wel.

Lees ze!