Funny girl

Een boek van Nick Hornby

Een boek kopen voor een jarige vriendin in de hoop het achteraf dan ook eens te mogen lenen / lezen, ik durf dat… Tegelijk geloofde ik ook dat mijn vriendin dit boek met plezier zou lezen, al blijft dat altijd gokken – zelfs als je het zelf al gelezen hebt (niet in dit geval).

funny girl

Barbara Parker wordt Miss Blackpool, een niet-fictieve stad iets ten noorden van Manchester aan de Britse kust. Nog voor ze met haar tiara op het podium klimt, doet ze afstand van haar titel om naar Londen te verhuizen en haar ietwat onconventionele droom na te jagen: ze wil geen miss, model, zangeres of actrice worden. Hoewel, dat laatste eigenlijk deels: Barbara wil comedy actrice worden.

*spoiler alert*

De jaren zestig swingen. Barbara Parker wordt Sophie Straw. Ze slaagt erin om enkele seizoenen lang dé ster van Barbara (and Jim) – een comedyshow speciaal voor haar herschreven, waar op het hoogtepunt 18 miljoen Britten voor thuisblijven (ja, nog geen digicorders en consorten indertijd) – te zijn. Het mag geen verrassing zijn dat ik smul van de leestekenhumor in Funny Girl! Bovendien vond ik het fijn om (gezien mijn professionele activiteiten in de media) over die sector zo’n vijftig jaar geleden te lezen.

Mij zal je niet horen zeggen dat er nobelprijzen en zo dienen opgestuurd te worden richting Nick Hornby. Toch vond ik deze roman uiterst vermakelijk, maar achteraf gezien moet ik tevens bekennen dat ik dit keer geen enkele keer écht bij een zin ben blijven hangen. Zo nog even herlezen en in het opperste geval instagrammen wegens #wordporn. De meer dan 400 pagina’s gingen er wel op een grote week vlotjes door. Je leest het: ja – neen – ja – neen – … Wat mij betreft te lezen als je even op zoek ben naar iets vermakelijks.

‘Funny girl’ holderdebol.comder kopen?