Reizen zonder John

Een boek van Geert Mak

En het laatste boek in mijn backpack was wederom een dwarsligger, maar dan eentje van de non-fictionele soort. De Nederlandse journalist Geert Mak gaat in ‘Reizen zonder John’ op zoek naar Amerika. Hij laat zich daarvoor inspireren door John Steinbeck – de Nobelprijswinnende auteur van onder meer ‘Of mice and men’, een boek dat de halve wereld als verplichte lectuur te verwerken kreeg op de middelbare school.

Inspireren is misschien iets te zacht uitgedrukt, want uiteindelijk herhaalt hij vrij nauwkeurig een bewuste roadtrip van John Steinbeck door het Amerika van 1960 die hij neerschrijft in ‘Travels with Charley’. Charley is zijn poedel die hem vergezelt op deze reis met Rocinante, die dan weer de naam is die hij zijn omgebouwde mobilhome geeft, ook wel het paard van molenvechter Don Quixote.

Reizen zonder JohnGeert Mak weeft drie verhalen door elkaar. John Steinbeck die (al dan niet) met Charley doorheen Amerika rijdt, Geert Mak en zijn vrouw die doorheen Amerika rijden en de Amerikaanse geschiedenis (vaak vanuit het perspectief van de presidenten). Een boeiende verslag over een Amerikakenner die gaandeweg ontdekt dat de non-fictie van John Steinbeck meer fictie bevat dan alle lezers samen vermoeden.

‘Reizen zonder John’ holderdebol.comder kopen?