De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Een boek van Jonas Jonasson

Ja, het is steevast een nadeel om na een bestseller te verschijnen. Zeker als die bestseller dan ook nog eens het debuut van de desbetreffende auteur was. Ik voel als het ware medelijden voor het bommenmeisje. Maar ik zal meteen met de conclusie in huis vallen: ik heb van pagina 1 tot en met 349 genoten van deze tweede Jonas Jonasson.

bommenmeisje

*** spoiler alert ***

De hoofdrol wordt dit keer niet vertolkt door een eeuweling die per se uit het raam wou klimmen. Deze eer valt Nombeko Mayeki te beurt. Nombeko groeide op in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk, waar ze op vijfjarige leeftijd de arbeidsmarkt vervoegt als latrinedraagster. Ja, dat is wat je denkt dat het is… Via allerlei zonderlinge wegen belandt ze op een zwaarbeveiligde site waar Zuid-Afrika aan een atoombom werkt. De premier wil er zes, de dronken baas van de site laat er zeven fabriceren. Foutje! Na nog meer zonderlinge gebeurtenissen woont Nombeko X aantal jaren later in Zweden, waar ze haar (officieel onbestaande) Holger ontmoet en voornamelijk aan één ding denkt: hoe geraken we in godsnaam van die bom af?

Ik startte al met de conclusie: voor mij moet ‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ niet onderdoen voor ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween‘. Jonas Jonasson blijft onze wereldgeschiedenis als kapstok gebruiken. Dit keer gaan er gastrollen naar de Zuid-Afrikaanse, Zweedse, Chinese en Israëlische leiders.

Hopelijk werkt de heer Jonasson op dit moment al aan zijn derde verhaal!

‘De zonderlinge avonturen van tralala’ holderdebol.comder kopen?