Het leven van Pi

Een boek van Yann Martel

Yann Martel schreef een buitengewoon verhaal neer.
Buitengewoon als in adembenemend, apart, bijzonder.

Als je van plan bent om het boek nog te lezen, stop je beter hier…
Want ik neem mij voor om het einde te verklappen.

Piscine Molitor Patel – kortweg Pi – groeit op in Pondicherry als zoon van een dierentuindirecteur. Wanneer zijn vader besluit om naar Canada te emigreren, verkoopt hij alle dieren en plant hij de grote oversteek – samen met een deel van hun persoonlijke fauna – aan boord van het Japanse vrachtschip Tsimsum. Het schip vergaat echter in de Stille Oceaan en Pi overleeft vermoedelijk als enige de scheepsramp. In de reddingssloep krijgt hij echter het gezelschap van een zebra, een hyena en een Bengaalse tijger – die luistert naar de nogal menselijke naam Richard Parker. Doorheen het boek word je geraakt door de ontberingen van Pi op open zee: warm en koud wisselen elkaar af, honger en dorst, bidden en twijfelen aan elke god. Met haaien, zeeschildpadden, dorades, vliegende vissen, dolfijnen en stokstaartjes als figuranten. 227 dagen lang overleven en dan de Mexicaanse kust bereiken.

Na de opluchting van de redding komt de droge realiteit van enkele Japanse douanebeambten die voornamelijk oren hebben naar wat de Tsimsum deed vergaan. Pi vertelt zijn verhaal. Over zichzelf, de zebra, de hyena, de Bengaalse tijger. Hij stoot op ongeloof. Hij vertelt zijn verhaal opnieuw. Over zichzelf, de Chinese matroos, zijn moeder, de Franse kok. Hij laat het aan zijn Japanse toehoorders om te beslissen welk verhaal ze voor waar aannemen.

Zo ook voor de lezer.

‘Het leven van Pi’ holderdebol.comder kopen?

 

1 thought on “Het leven van Pi

  1. Inderdaad heerlijk boek. Je gaat helemaal mee in het verhaal. En je vergeet nog het drijvende eiland te vermelden… Dat tart helemaal de verbeelding.

    Ciao –M.

Comments are closed.