Paravion

Een boek van Hafid Bouazza

Gouden Uil Literatuurprijs in 2004 als kwaliteitslabel. Dat is een parameter waar ik in de aankoopbeslissing al eens rekening durf mee te houden. Paravion komt bij mij aan als een mooi vormgegeven en bevattelijk boek van 208 pagina’s.

paravion

En dan volgt het lezen… Nogal poëtische zinnen, zintuigelijke beschrijvingen. Een erg dunne grens tussen realiteit en het antoniem. Niet meteen mijn ding.

Paravion is de naam die de vaak analfabete mensen uit Morea (wellicht Marokko) geven aan Nederland – en Amsterdam in het bijzonder. Mannen vertrekken Paravionwaarts en laten het dorp zo achter met quasi enkel nog vrouwen. De jongste Baba Baloek treedt niet in de emigrerende voetsporen van zijn grootvader en vader. Op die manier krijgt hij een markante rol in het mannenvrije dorp toebedeeld. Verder vliegende tapijten, karrenmannen, kruizemunt, rinkelende enkelbanden. In contrast met Paravion.

‘Paravion’ holderdebol.comder kopen?