The book of illusions

Een boek van Paul Auster

In 2013 nam Melanie De Vrieze zich voor om een gans jaar lang boeken te lezen van één enkele auteur: na weloverwogen beraad werd dat Paul Auster. Intrigerend! In het bijzonder omdat ik die auteur niet kende… Dus checkte ik na dat jaar bij haar welk boek de geschikte kennismaking met de heer Auster zou zijn. Zo kwam ik bij ‘The book of illusions’. Ik las dit boek in het Engels, iets wat ik voor romans eigenlijk nooit doe – voor non-fictie boeken over digital stuff soms wel. Waarom? Ik veronderstel omdat ik zelf uitsluitend in het Nederlands schrijf en zo graag wil wegdromen bij mooie woorden en zinnen.

book_of_illusions

Het duurde meer dan even vooraleer ik vertrokken was in dit niet alleen door Melanie gelauwerde boek uit 2002. Misschien zat de vorm er wel voor iets tussen: een onhandige paperback met kleine letters en vrij donker gerecycleerd papier. Misschien las ik niet geconcentreerd genoeg: daarmee bedoel ik met de televisie aan, of in een veel te luidruchtige omgeving. Maar de kracht van het verhaal haalde gelukkig ergens tussen pagina 50 en 100 de bovenhand…

Paul Auster vertrekt bij professor David Zimmer, een man die door een vliegtuigramp zijn gezin verliest en troost vindt in het schrijven van een boek over de eind jaren ’20 verdwenen slapstickacteur Herman Mann. Het verhaal gaat aan het rollen als er naar aanleiding van deze publicatie een brief in de bus valt. De rest laat ik aan de lezer.

Bij het dichtslaan wordt het tijd om te beslissen over het aantal Goodreads sterren: na wat twijfelen worden het er uiteindelijk de maximale vijf. Niet omdat ik dit boek in een recordtempo verslonden heb. Wel omdat Paul Auster wegblijft van elke voorspelbaarheid: keer op keer op keer wendt het verhaal zich in een richting die verrast en bijgevolg respect afdwingt voor de auteur. Bovendien slaagt deze meesterverteller er in om zonder ellenlange omschrijvingen mijn verbeeldingskracht te prikkelen waardoor je je echt in de ruimtes of de situaties uit ‘The book of illusions’ lijkt te bevinden als een stille getuige.

Ik wil wel meer van Paul Auster ontdekken, misschien wel in het Nederlands om te ondervinden of deze speciale sfeer een vertaling kan overleven. Tijdens een vriendinnenmomentje in het Vooruit Café leer ik dat zijn echtgenote Siri Hustvedt tevens prima boeken schrijft. Bij deze staat ‘De zomer zonder mannen’ op mijn leeslijstje.

‘The book of illusions’ holderdebol.comder kopen?

 

2 thoughts on “The book of illusions

  1. Heb een aantal van zijn boeken al gelezen…steeds opnieuw een ontdekking en fijne ervaring. Heb ooit in Brooklyn met Paul Auster een ontmoeting gehad in een fijne koffiebar. Aangename en warme kerel. Elise als je dus nog op zoekt bent naar materiaal van hem…aarzel niet.

Comments are closed.